Tips voor het kiezen van de juiste studie

Een studiekeuze maken is allesbehalve nattevingerwerk. Deze keuze heeft veel impact op je toekomst en het is dan ook zeker geen makkelijke opgave. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat je al weet wat je keuze is met betrekking tot een vervolgstudie. Fijn als je dit al weet, maar het is helemaal niet erg als dit nog niet zo is. Sterker nog, heel normaal! Eigenlijk kun je niet vroeg genoeg beginnen met het zoeken naar een passende studie. Maar hoe pak je dit aan? We geven je een aantal belangrijke tips om je te helpen bij deze keuze.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Wie ben jij?
Dan hebben we het natuurlijk niet over je naam, leeftijd of hoeveel broers of zussen je hebt. Maar probeer op verschillende manieren te ontdekken wat jij leuk vindt. Welke vakken vind je bijvoorbeeld leuk op school? Wat zijn je hobby’s? Waar liggen je interesses? Zo kan het zijn dat je het leuk vindt om series of televisieprogramma’s te kijken over de zorg zoals Grey’s Anatomy of New Amsterdam. Misschien is dan de opleiding HBO verpleegkundige wel iets voor jou! Vind je het lastig om er zelf achter te komen wat je leuk vindt? Praat dan met je omgeving, zoals je ouders, vrienden of mentor. Zij kunnen met je meedenken om dit helder te krijgen.

Inhoud studie
Op internet is ontzettend veel informatie te vinden over alle opleidingen. Zo kan je studiegidsen aanvragen of inzicht krijgen in de tevredenheid van studenten. Echter, het beste beeld krijg je door het zelf te ervaren. Schrijf je daarom in voor verschillende open dagen. Hier zijn vaak studenten aanwezig die de desbetreffende studie volgen. Zij kunnen jou het best vertellen hoe de studie in elkaar zit. Daarnaast krijg je ook een gevoel bij de school. Voel je je thuis of heb je dat gevoel juist helemaal niet? Het is ook verstandig om je voor te bereiden op deze open dagen door vragen op te stellen. Vergeet niet de antwoorden hiervan te noteren! Ook bieden veel opleidingen de mogelijkheid om een dagje te komen proefstuderen. Dit raden wij zeker aan, want een beter beeld van de opleiding ga je waarschijnlijk niet krijgen.

Volg je hart
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Het is goed om de verschillende opties af te wegen en alle voor- en nadelen op papier te zetten. Ben je creatief aangelegd en spendeer je het liefst uren op social media? Je ouders vinden dat misschien minder leuk, maar je kan er ook wat mee doen! Zoals de studie creative business waarbij je leert werken in de verschillende mediasectoren. Kortom: ga vooral voor een studie waarbij je het gevoel hebt dat het bij je past. Uit onderzoek blijkt dat dit de kans vergroot dat je de juiste keuze maakt. We wensen je in ieder geval veel succes bij het maken van je keuze en vergeet niet; het is oké als je er later achter komt dat het toch niet de juiste keuze is geweest. Ook daar leer je weer van!

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top