Toch geen Airbnb-verbod in het centrum van Amsterdam

Het verhuren van appartementen via Airbnb is al tijden een doorn in het oog van veel Amsterdammers. Toch ziet de rechter niets in een verbod. Kan Amsterdam zich hier nog tegen verweren?

Delen:

beeld: Depositphotos

Sinds Amsterdamse woningbezitters massaal aan het verhuren zijn geslagen van hun appartementen of vrije kamers, regent het klachten: Amsterdam wordt overspoeld door toeristen. Niet alleen de toeristische ho(s)tels in de buurt van bekende trekpleisters zitten bomvol, ook de normaliter minder toeristische wijken gaan gebukt onder de aanhoudende toestroom van vakantiegangers.

Onjuiste grondslag

In de periode van 2014 tot 2018 is het aantal Amsterdamse advertenties op de verhuursite Airbnb zelfs gestegen van ongeveer 7.000 tot ruim 30.000. De gemeente Amsterdam probeert de overlast die hierdoor wordt veroorzaakt in met name de drukste delen van de stad, al jaren terug te dringen. Vorig jaar was de maat voor de gemeente vol. Per 1 juli van dat jaar was het verboden om verblijfplekken aan toeristen te verhuren in de buurten Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid.

De gemeente stelde dat de leefbaarheid van de stad te sterk is achteruitgegaan onder de druk van de grote toeristenstroom. Het verbod heeft echter niet lang standgehouden en werd vorige week door de rechter onderuitgehaald. Het verhuurverbod was gebaseerd op de Huisvestingswet. De bestuursrechter oordeelde in haar vonnis dat dit niet de juiste grondslag was voor een dergelijk verbod. Het is daarom nietig verklaard.

Alternatieven

Er zijn wel andere manieren waarop de gemeente de verhuur via Airbnb aan banden kan leggen. Zo staat het haar vrij om een maximum te stellen aan het aantal dagen dat een kamer of appartement verhuurd mag worden. Volgens de gemeente heeft de rechter ook geoordeeld dat het aanwijzen van verbodsgebieden vanaf dit jaar wél mogelijk is, omdat de Wet toeristische verhuur op dit punt inmiddels veranderd is.

De gemeente was dus net een jaar te vroeg met het instellen van haar wijkverboden. De grondslag die er eerst niet was, is intussen gecreëerd. Het lijkt nu een kwestie van tijd, totdat er weer nieuwe verbodsgebieden zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven