Topdrukte notariaat voorbij, vooral minder testamenten

De grote drukte in het notariaat lijkt voorbij. Notarissen passeerden in april twintig procent minder akten dan in maart. Dat is nog wel 2,6 procent meer dan in april vorig jaar. Waar onder meer het aantal akten voor huwelijkse voorwaarden nog steeds flink toenam, gingen er minder mensen naar de notaris voor een testament.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Depositphotos

Dat blijkt uit de maandelijkse rapportage van het Centraal Digitaal Repertorium.

Daling

Notarissen passeerden in april meer dan 157.000 akten; in maart waren dat er ruim 193.000. Vergeleken met vorige maand daalde het aantal overdrachten met bijna twintig procent en het aantal hypotheekakten met ruim vijftien procent. Maar het aantal overdrachten was in april nog steeds wel ruim 3 procent hoger dan in april vorig jaar. Bij hypotheekakten is dat 6,6 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar hadden notarissen nog een recordaantal akten gepasseerd.

Afname testamenten

In de familiepraktijk werden vooral meer akten voor huwelijkse voorwaarden gepasseerd, een stijging van dertig procent. Bij samenlevingscontracten is eveneens een toename te zien (7,2 procent). Daarnaast werden er meer verklaringen van erfrecht afgegeven. Maar het aantal testamenten daalde met 9,3 procent, het aantal levenstestamenten zelfs met twaalf procent.

In maart vertoonde het aantal levenstestamenten nog een stijgende lijn ten opzichte van februari: er werden er 22 procent meer opgemaakt. Volgens de KNB was dat onder meer het gevolg van de reclamecampagne ‘Teken vandaag voor morgen’.

Explosieve groei

Tegelijkertijd werden er wel weer meer bv’s en stichtingen opgericht. Dit aantal steeg met respectievelijk 57 en 22 procent vergeleken met april vorig jaar. Ook de levering en certificering van aandelen steeg fors.

Niet verwacht

Dat er in april minder akten dan vorige maand zouden worden gepasseerd werd al verwacht. In het onderzoek dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie elke maand houdt onder haar leden gaven respondenten vorige maand al aan dat er in de vastgoedpraktijk minder nieuwe zaken waren binnengekomen. Maar dat het aantal testamenten zo flink zou dalen had men niet verwacht.

Stabiele groei

Voor mei wordt een stabiele groei verwacht. Zo zeggen professionals uit de familiepraktijk bijna een kwart meer nieuwe zaken te hebben binnengekregen. En ook in de ondernemingspraktijk blijft het nog flink druk.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top