Tropische temperaturen in Nederland: hoe verdelen wij het water?

Delen:

Het is al dagen erg warm en droog in Nederland. Afgelopen maandag heeft het RIVM, voor de tweede keer deze zomer, het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Er moet extra goed gezorgd worden voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en zieken. Drie dagen later kondigt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterdeling aan dat Nederland officieel kampt met een watertekort. Volgens de commissie zit Nederland in fase 2 uit het Landelijk Draaiboek Waterverdeling en Droogte. Er is nog geen crisissituatie, maar wel zijn er al feitelijke watertekorten. Maar hoe verdelen wij het water in tijden van schaarste? Dit is geregeld in de Waterwet.

Hieronder de rangorde (verdringingsreeks):

  1. Als eerste gaat het water naar de dijken. In de wet staat dit als: het waarborgen van de veiligheid tegen overstroming en het voorkomen van onomkeerbare schade. Dijken moeten worden besproeid om verschuiving te voorkomen.
  2. Als tweede gaat het water naar de nutsvoorzieningen. Een belangrijk voorbeeld van een nutsvoorziening is het drinkwater.
  3. Als derde gaat het water naar kwetsbare natuur die zich na droogte moeilijk kan herstellen. Onherstelbare schade dient in eerste instantie te worden voorkomen.
  4. Ten slotte gaat het water naar bedrijven die economisch afhankelijk zijn van water. Voorbeelden: bedrijven in de scheepvaart, landbouw, waterrecreatie en binnenvisserij.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven