Trump versus ‘fake news’: immuniteit van Facebook en Twitter aangepakt?

Delen:

Sociale-mediabedrijven kunnen berichten op hun platform gewoon aanpassen of verwijderen, ook als deze berichten niet illegaal zijn. De Amerikaanse telecom- en mediatoezichthouder FCC wil deze immuniteit graag aanpakken.

Hiermee lijkt de toezichthouder gehoor te geven aan het verzoek van president Trump om de immuniteit van sociale-mediabedrijven af te zwakken. In mei van dit jaar ondertekende de president namelijk een bevel gericht tegen technologiebedrijven, zoals Facebook en Google. Het bevel gaf het ministerie van Handel de opdracht een petitie op te stellen waarin de Communications Act, de wet die sociale media brede juridische immuniteit biedt voor inhoud die door hun gebruikers wordt gepost, opnieuw wordt geïnterpreteerd.

Trump heeft verschillende sociale-mediaplatformen al vaker beschuldigd van vooringenomenheid tegen zijn persoon en maakt zich al jaren boos om ‘fake-news’ op onder meer Twitter en Facebook. Kort geleden ontstond aan de zijde van de republikeinen wederom ophef toen Twitter een kritisch artikel over Joe Biden, Trumps tegenstander in de opkomende Amerikaanse verkiezingen, blokkeerde. Twitter voerde hiertoe aan dat het artikel gehackte, oneerlijk verkregen informatie bevatte en daarom tegen hun richtlijnen in ging. De voorzitter van de FCC wilde hier niets van weten en zei er het volgende over: “Sociale-mediabedrijven hebben een eerste amendement op vrijheid van meningsuiting. Maar ze hebben geen recht op een speciale immuniteit die andere media, zoals kranten en omroepen, wordt geweigerd.”

Ook de republikeinen lieten weten niet gediend te zijn van deze actie van Twitter. Zo wordt zelfs gesproken van een bewuste poging de verkiezingen te saboteren en corruptie aan de kant van Biden. Anderzijds stuit het besluit om de sociale media juist nu, midden in campagnetijd en zo’n twee weken voor de verkiezingen, aan banden te leggen, op veel kritiek van democratische zijde. Zo stellen democratische commissarissen dat dit voorgenomen besluit niet is voorgesteld uit oprechte bezorgdheid van Trump, maar op grond van politieke motieven. Ze spreken van een absurde timing.

Het is echter de vraag of de FCC uiteindelijk wel kan komen tot een dergelijk besluit tot inperking van de immuniteit van de sociale media kanalen. De FCC heeft in ieder geval niet de bevoegdheid om de wet te herschrijven, zo stellen veel internetbedrijven en juridisch experts. Maar een ding is wel duidelijk: de polarisatie in de opmars naar de Amerikaanse verkiezingen houdt onverminderd aan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven