‘Tuchtzaken tegen notarissen waarschijnlijk opnieuw’

Delen:

Beeld: Pixabay

Doordat onbevoegde ambtenaren van de Belastingdienst zitting hadden in notariële tuchtraad, de Kamer voor het Notariaat, zijn mogelijk honderden tuchtrechtzaken niet goed behandeld. Waarschijnlijk moeten er 256 tuchtzaken worden overgedaan, meldt Het Financieele Dagblad.

In de Kamer voor het Notariaat oordelen een belastingambtenaar, twee notarissen en twee rechters over een klacht tegen een notaris. Bij die tuchtraad traden de afgelopen vier jaar ambtenaren van de Belastingdienst op die daartoe niet bevoegd waren, schrijft Het Financieele Dagblad.

Niet iedere belastingambtenaar is, volgens eigen regels van de Belastingdienst, bevoegd zitting te nemen in de tuchtraad. Ambtenaren die werkzaam zijn bij de Douane of bij de afdeling Toeslagen mogen dat niet, die van de FIOD of afdelingen MKB en Grote Ondernemingen mogen dat weer wel. Door reorganisaties binnen de fiscus kwam het voor dat vijf tuchtraadleden eerst wel en daarna niet meer bevoegd waren, terwijl ze wel die rol bleven vervullen, ontdekte de krant.

Dinsdag doet het Hof voor het Notariaat uitspraak in een zaak van een notaris die uit zijn ambt is gezet, mede door zo’n onbevoegde ambtenaar. Volgens de krant kan die uitspraak een precedent gaan vormen voor de andere 255 zaken waarin hetzelfde speelt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven