Twee derde van licht verstandelijk beperkte verdachten recidiveert

Twee derde van de verdachten met een licht verstandelijke beperking gaat na een veroordeling opnieuw in de fout. Deze groep vindt maar moeizaam passende hulpverlening. Dat blijkt uit de levensloopstudie Levenslange obstakels van het NSCR. De onderzoekers plaatsen vraagtekens bij het strafrecht als meest doeltreffende route voor verdachten met zo’n beperking.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Twee derde van licht verstandelijk beperkte verdachten recidiveert
Foto: Pixabay

Levenslange obstakels is de eerste levensloopstudie in Nederland naar jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB), die in hun jeugd in aanraking zijn geweest met justitie. In dit onderzoek wordt nagegaan hoe het hen in de tien jaar na afronding van een jeugdreclasseringsmaatregel is vergaan. Justitiële documentatie laat zien dat twee derde van de onderzoekspopulatie (120) recidiveert. De kans hierop is het grootst in de eerste twee tot drie jaar na afronding van de jeugdreclasseringsmaatregel. De recidivisten plegen veelal vermogens- en geweldsdelicten, waarna gevangenisstraf het meest werd opgelegd.

Multiproblematiek

Het blijkt dat twee werelden hier botsen: de overheid ziet graag dat deze mensen participeren in de maatschappij en de LVB’ers zelf streven autonomie na maar hebben ook te maken met hun feitelijke (on)vermogen. Zo ontstaat een multiproblematiek rondom wonen, werken, financiën, geestelijke gezondheid, middelengebruik en vrijetijdsbesteding, maar ook in contacten met politie en justitie. Door deze factoren bouwt een groot deel van de LVB’ers schulden op. Hoewel zij met enige regelmaat in beeld zijn van verschillende hulpverleningsinstanties, blijkt het moeilijk hulpverlening te vinden die past bij hun specifieke behoeftes. De resultaten van de ingezette hulp zijn niet altijd positief. Hulpverlening wordt geregeld onderbroken door perioden van hechtenis.

Reclasseringstoezicht

Begeleiders van LVB-reclasseringscliënten ervaren hun taak met betrekking tot deze groep als zwaar. Omgekeerd vinden de LVB’ers het zwaar om te worden begeleid. Beide kanten overschat de mogelijkheden en hebben (te) hoge verwachtingen. Het is denkbaar, aldus de onderzoekers, dat de impact van het hebben van een LVB door instanties wordt onderschat. Als het reclasseringstoezicht niet naar behoren is verlopen, blijkt het onduidelijk wat het Openbaar Ministerie vervolgens besluit over het wel of niet opleggen van de voorwaardelijke straf. Ook is niet duidelijk welke impact dit heeft op de criminele carrière van de cliënt.

Strafrecht

De levensloopstudie geeft verder aanwijzingen voor een samenhang tussen contacten met het strafrecht en een toename van multiproblematiek. Dit roept dan ook de vraag op of het strafrecht de meest doeltreffende route is voor verdachten met een LVB. Het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) start komend jaar met onderzoek naar mogelijke alternatieven.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top