Van verzoekschrift naar beëdiging

"Ik zweer (beloof) getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechtelijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn." Zo echoën de fameuze woorden van artikel 3 lid 2 Advocatenwet, in de galmende rechtbanken bij een beëdiging. Dit artikel gaat over de weg van verzoekschrift naar beëdiging.

Delen:

beeld: Depositphotos

Om advocaat te worden moet je allereerst meester in de rechten zijn. Dit word je door een universitaire masteropleiding rechtsgeleerdheid, succesvol af te ronden. Tevens dien je een aantal specifieke vakken te voltooien, die je tezamen het ‘civiel effect’ geven. Civiel effect geeft je toegang tot de juridische togaberoepen en de daarop gerichte beroepsopleidingen.

Verzoekschrift

Eenmaal die meestertitel met civiel effect op zak, kun je de ogen richten op het verzoekschrift. Dit behoor je in te dienen bij de Raad van de Orde van Advocaten (hierna: Raad), in het arrondissement waar je als advocaat kantoor wilt gaan houden. Met het verzoekschrift vraag je als het ware om op het tableau te worden ingeschreven en beëdigd te worden, zodat je als advocaat mag werken. Met het verzoekschrift overleg je een aantal andere stukken, zoals de Verklaring omtrent Gedrag en het uittreksel van je diploma’s. Als alle benodigde stukken zijn ingediend, stuurt de Raad je verzoek door naar de rechtbank van het betreffende arrondissement. Keurt ook de rechtbank je verzoekschrift goed, dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst en mentorgesprek. Nadat je dit hebt doorlopen volgt de beëdiging.

Beëdiging

Het moment is eindelijk daar: je bent door de rechtbank uitgenodigd voor de beëdiging. Samen met tal van andere jonge juristen, familie en vrienden, woon je een speciale beëdigingszitting bij. Nadat de voorzitter van de rechtbank de zitting opent en wat formaliteiten volgt, draagt de officier van justitie de juristen formeel voor aan de rechtbank om beëdigd te worden. Vervolgens gaat de deken akkoord met deze voordracht en wordt de advocateneed (belofte) door elke jurist individueel afgelegd. Je bent nu officieel advocaat! Deze memorabele plechtigheid is vaak de eerste keer dat je familie en vrienden je in toga in de rechtbank zien en staat dan ook geheel terecht in hun en jouw geheugen gegrift. Je carrière gaat nu dan eindelijk echt beginnen: succes!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven