Om advocaat te worden moet je allereerst meester in de rechten zijn. Dit word je door een universitaire masteropleiding rechtsgeleerdheid, succesvol af te ronden. Tevens dien je een aantal specifieke vakken te voltooien, die je tezamen het ‘civiel effect’ geven. Civiel effect geeft je toegang tot de juridische togaberoepen en de daarop gerichte beroepsopleidingen.
Verzoekschrift
Eenmaal die meestertitel met civiel effect op zak, kun je de ogen richten op het verzoekschrift. Dit behoor je in te dienen bij de Raad van de Orde van Advocaten (hierna: Raad), in het arrondissement waar je als advocaat kantoor wilt gaan houden. Met het verzoekschrift vraag je als het ware om op het tableau te worden ingeschreven en beëdigd te worden, zodat je als advocaat mag werken. Met het verzoekschrift overleg je een aantal andere stukken, zoals de Verklaring omtrent Gedrag en het uittreksel van je diploma’s. Als alle benodigde stukken zijn ingediend, stuurt de Raad je verzoek door naar de rechtbank van het betreffende arrondissement. Keurt ook de rechtbank je verzoekschrift goed, dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst en mentorgesprek. Nadat je dit hebt doorlopen volgt de beëdiging.
Beëdiging
Het moment is eindelijk daar: je bent door de rechtbank uitgenodigd voor de beëdiging. Samen met tal van andere jonge juristen, familie en vrienden, woon je een speciale beëdigingszitting bij. Nadat de voorzitter van de rechtbank de zitting opent en wat formaliteiten volgt, draagt de officier van justitie de juristen formeel voor aan de rechtbank om beëdigd te worden. Vervolgens gaat de deken akkoord met deze voordracht en wordt de advocateneed (belofte) door elke jurist individueel afgelegd. Je bent nu officieel advocaat! Deze memorabele plechtigheid is vaak de eerste keer dat je familie en vrienden je in toga in de rechtbank zien en staat dan ook geheel terecht in hun en jouw geheugen gegrift. Je carrière gaat nu dan eindelijk echt beginnen: succes!