Veel fout bij notarissen

Delen:

Foto Shutterstock

Er gaat nog steeds veel fout in het notariaat. Er worden aktes gepasseerd zonder comparanten, er wordt gesjoemeld met overdrachtsbelasting en ook de dubieuze 1 euro-transacties zijn nog lang niet uitgebannen. Dat blijkt uit een interview van directeur Marijke Kaptein van het Bureau Financieel Toezicht in Notariaat Magazine van mei 2017. Die organisatie is belast met het toezicht op notarissen en deurwaarders.

‘Het mag gewoon niet’

“Passeren zonder aanwezigheid van comparanten komt echt meer voor dan je zou denken,” zegt Kaptein. “Een akte waarbij een comparant niet aanwezig is, is heel heftig.  En we zien het echt. Wij nemen dit zeer serieus. En gesjoemel met overdrachtsbelasting. Iemand die de overdrachtsbelasting toevoegt aan de kantoorrekening kan achteraf wel zeggen dat hij het heeft gemeld, maar het mag gewoon niet. Het is niet jouw geld.”

Een niet logische prijs

Ook 1 euro-transacties komen nog te vaak voor, zegt Kaptein. Daarbij gaat het om transacties waarbij internationale aspecten een rol spelen, de koper of verkoper onbekend is en de prijs extreem laag is. “Een niet logische handeling, met een niet logische partij, tegen een niet logische prijs. Hoe gek wil je het maken?,” vraagt Kaptein zich af. “En toch, het gebeurt!  De notaris heeft een poortwachtersrol en moet hiervoor waken.”

Tuchtklachten

Het aantal handhavingsmaatregelen tegen notarissen is toegenomen van 236 in 2015 naar 263 in 2016. Dat komt mede door de waarschuwingen als het gaat om het inleveren van de jaarstukken. “Maar totaalcijfers vind ik niet zo belangrijk,” stelt Kaptein. “2016 was het jaar van de indrukwekkende en heftige zaken. Dat waren er maar zes, maar wel zes heel grote. Die hebben wij prioriteit gegeven.” Het BFT heeft vorig jaar één keer aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. “En we hebben zeventien tuchtklachten over heel serieuze dingen ingediend.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven