Verbouwen; waar moet ik rekening mee houden?

Ga je je huis verbouwen? Dan moet je rekening houden met aardig wat eisen. Ten eerste moet je rekening houden met diverse vergunningen en kan het ook wel eens handig zijn om eerst een gespecialiseerd bedrijf langs te laten komen. Want in Nederland zijn er nogal wat regeltjes als het gaat over omgevingsplannen en dergelijke. Je kan namelijk niet zomaar bouwen of verbouwen, behalve als het binnenshuis is. Daar mag alles dan weer wel! Maar waar moet je rekening mee houden als je buiten gaat verbouwen?

Delen:

Een tijdelijke ondergrond

Zwaar materieel op je terrein kan voor verzakkingen verzorgen. Ook kan het zijn dat de ondergrond zwaar beschadigd als je geen verharde ondergrond hebt. Daar is een oplossing voor, namelijk het gebruik van rijplaten. Zo kun je door middel van rijplaten een tijdelijke ondergrond creëren waar het zware materieel overheen kan rijden. Als het gaat om rijplaten heb je daar nog best wel wat verschil in. Zo kun je ze van staal, hout of composiet krijgen. De meest duurzame oplossing is composiet. Ferex heeft een rijplaat ontwikkeld van glasvezelversterkt kunststof die lichtgewicht en herbruikbaar is.

Levertijden

De levertijden lopen sinds de schaarste aan grondstoffen flink op. Zo kun je ervan uit gaan dat hout en beton stukken duurder is geworden dan een aantal jaar geleden. Dit komt voornamelijk doordat er gewoon niet genoeg wordt geleverd. De vraag is groter dan het aanbod. Door een relatief droge zomer stonden belangrijke aanvoerroutes lager dan normaal, waardoor fabrieken in de problemen kwamen. Zo was het niet mogelijk om de grondstoffen voor beton te leveren bij de fabriek. Daardoor konden er geen betonnen onderdelen geproduceerd worden en liep de wachttijd flink op. Dit geldt voor de hele breedte. Zo is vrijwel al het bouwmateriaal schaars!

Personeelstekort

Het tekort aan technici is nijpend. Zo stelt de Techbarometer 2021 al jaren op rij dat het tekort aan technisch geschoold personeel jaren op rij groter wordt. De techniek is namelijk niet aantrekkelijk voor jongere mensen. Hierdoor ontstaat een tekort aan geschoold personeel. Dit heeft ook zijn weerga op diverse bedrijven. Zo kun je ervanuit gaan dat diverse aannemers, elektrotechnische bureaus en bedrijven in de installatietechniek een lange wachtrij hebben. Het is niet gek als je een jaar moet wachten totdat jij je uitbouw kan realiseren. Houd hier rekening mee met het inplannen. Het mooie aan het personeelstekort is dat je wel nog eventjes kan sparen voor je verbouwing. Dan kun je het gelijk goed aanpakken.

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven