Vergunningsvrij uitbreiden van het energienet in de gemeente

Nederlanders verbruiken steeds meer elektriciteit: om te koken, voor het opladen van een elektrische auto en om onze woningen op te kunnen warmen met een elektrische warmtepomp.

Delen:

Verschillende bedrijven en organisaties investeren in een eigen smart grid. Denk hierbij aan partijen die oplaadpunten aanbieden voor elektrische auto’s op centrale punten in steden of langs de snelweg. Een smart grid zit verbonden aan een transformatorstation. Met welke wet- en regelgeving dient men rekening te houden bij de aanleg van zo’n smart grid? Wie is hiervoor verantwoordelijk? Is hulp van een jurist benodigd om over te gaan tot de aanleg hiervan voor jouw organisatie? In dit artikel lees je er meer over.

Totaaloplossing van Nederlandse bedrijven 

Verschillende Nederlandse partijen bieden een totaaloplossing aan voor het aansluiten van een smart grid of transformatorstation. Voor gemeenten geldt dat het laten uitbreiden van het energienet op middenspanningsniveau vaak vergunningsvrij is. De uitbreiding van het energienet vindt grotendeels onder de grond plaats; denk aan de kabels tussen de verschillende aangesloten panden. Dat geldt niet voor de middenspanningsruimte, kortweg MSR genoemd. Hoewel vergunningsvrij, heeft de gemeente een grote impact op de locatie hiervan. Bij recente uitbreidingen van het energienet is gebleken dat hier relatief veel tijd in gaat zitten. Gemeenten doen er verstandig aan tijdig hulp van een gespecialiseerde partij in te schakelen, wanneer zij aan de slag gaan met de indeling van wijken. Zo kan in een vroeg stadium begonnen worden met het ontwerp van een uitbreiding van het energienet.

Verplicht projectontwikkelaars grond vrij te houden voor nutsvoorzieningen 

Gemeenten kunnen projectontwikkelaars bij gronduitgifte een contractuele verplichting opleggen, om een deel van de beschikbare ruimte vrij te houden voor nutsvoorzieningen. Laat een jurist en de ingeschakelde partij voor de aanleg van een smart grid hierbij meelezen. Ook het vestigen van een opstalrecht voor de kabels die gebruikt worden bij de aanleg van een smart grid is hier onderdeel van. Een deel van de grond zal in een iets later stadium verkocht worden voor de bouw van een MSR.

Voorkom opsplitsen grond in vroeg stadium bij projecten 

Daarnaast doen gemeenten er verstandig aan de beschikbare grond nog niet te laten splitsen in appartementsrechten. De partij die zorgt voor de aanleg van de MSR kan de juridische zaken rond de opstalrechten zo tijdig in orde maken. Het splitsen van het stuk grond is mogelijk nadat er duidelijkheid is over de locatie voor de verschillende nutsvoorzieningen. Ieder van de betrokken partijen heeft hier baat bij. 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven