Partnerbijdrage van

Verkeerde eed bij beëdiging rechter geen reden voor terugdraaien uitspraken

Legt een rechter een verkeerde eed af, maar is wel duidelijk voor welke functie de eed geldt en met welk doel de rechter de eed aflegt? Dan hoeft dit niet te leiden tot het vernietigen van eerder gedane uitspraken. Dit heeft de procureur-generaal (PG) in een conclusie aan de Hoge Raad geadviseerd.

Delen:

Bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch zijn 30 rechters niet op de juiste manier beëdigd. De voorzitter van de beëdigingskamer heeft namelijk de verkeerde eed voorgelezen. Die eed stond op een formulier dat de voorzitter voor de zitting kreeg en dat daarna door hem en de beëdigde rechters is ondertekend. Maar dit was het formulier voor medewerkers van het gerechtshof en niet voor rechters.

Niemand wist dat de rechters de verkeerde eed aflegden, totdat het gerechtshof hier in 2022 achter kwam. In deze zaken is de cassatietermijn al voorbij. De partijen kunnen dus geen rechtsmiddel meer instellen.

Mede daarom heeft het afleggen van de verkeerde eed geen gevolgen voor de uitspraken van het gerechtshof. Volgens het gerechtsbestuur handelden alle rechters ook volgens de regels die voor rechters gelden. Wel zijn of worden alle rechters opnieuw beëdigd, voordat zij de volgende zaak beoordelen.

Delen:

Lindenhaeghe Legal maakt deel uit van de Lindenhaeghe Groep, een toonaangevende speler in de financiële opleidingssector. Als opleider van duizenden professionals per jaar beschikken…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven