‘Via een vriend kocht ik mondkapjes’

Delen:

Aniel Autar

Aniel Autar is notaris bij Kooijman Autar Notarissen in Rotterdam. Hij blogt over mondkapjes, thuiswerken en bruikbare tips van een schoonheidssalon. “Van corona leren wij dat van vandaag op morgen opeens alles anders kan zijn.”

“2020 begon zo mooi. Wij hadden met kantoor een ontzettend mooi jaar afgesloten en op alle terreinen had ons kantoor beter gepresteerd dan de voorgaande jaren. Na het maken van een vreugdedans op 31 december 2019 moest ik begin januari voor een cliënt twee dagen in Caïro zijn. Ik besloot er met mijn echtgenote een weekendje aan vast te plakken. Eind januari had ik een soortgelijk iets in Londen. En op kantoor? De eerste twee maanden van het jaar waren boven verwachting goed: meer én mooiere zaken dan in januari en februari 2019. Alles duidde erop dat 2020 een beter jaar zou worden dan 2019.

En toen werd het maart. COVID-19 kwam steeds dichterbij. Ik ergerde mij aan de naïviteit van de politiek en schatte de situatie anders in. Via een vriend die een asbestverwijderingsbedrijf heeft kocht ik mondkapjes en deelde die met mijn moeder, schoonouders en kinderen. Zij deden er eerst een beetje lacherig over, maar namen die uiteindelijk toch aan.

Tijdens de vergadering van ons managementteam (MT) bespraken wij de eventuele gevolgen van een epidemie en de mogelijke scenario’s. Ook maakten wij een coronaprotocol. Omdat ik binnen onze maatschap ‘HR’ in mijn portefeuille heb, bood ik aan ons coronaprotocol verder te verfijnen. In het weekend van 14 en 15 maart probeerde ik te leren van andere bedrijven. Zo kreeg ik van de eigenaresse van SOAP Treatment Store te Rotterdam, de schoonheidssalon waar mijn echtgenote naartoe gaat, goede en bruikbare adviezen die ik in het protocol verwerkte. Het klinkt misschien vreemd, maar het gaf mij een goed gevoel om op een andere manier naar mijn kantoor te kijken: hoe kon enerzijds de gezondheid van onze medewerkers en cliënten beter gewaarborgd worden, terwijl anderzijds de schoorsteen toch zou blijven roken. Op zondag 15 maart stelde het MT het protocol vast en daarna maakte ik een intern en extern communicatieplan. Ook dat plan werd die zondagavond vastgesteld. De volgende dag riep ik de aanwezige medewerkers bijeen en besprak het protocol met hen. Zij deden een aantal verbetervoorstellen die ik in het protocol verwerkte. We hadden toen een protocol dat gedragen en loyaal uitgedragen wordt door de Kooijman Autar-family. Binnen onze organisatie gaf dat rust en de medewerkers waardeerden het dat het MT serieus met COVID-19 omging.

De corona-pandemie zorgt voor veel leed, maar er zijn ook enkele lichtpuntjes. Zo blijkt het nieuwe werken opeens heel goed mogelijk. De onwil om te veranderen is als sneeuw voor de zon verdwenen. Hier en daar blijkt de wetgeving echter te knellen. Vorige week constateerde de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) dat het juridisch twijfelachtig is of een ‘Skype-testament’ civielrechtelijk geoorloofd is. Samen met bestuurslid mr. Martijn van Valburch werkte ik, als persnotaris/woordvoerder van de EPN, het afgelopen weekend aan de briefing van de leden, het persbericht (dat nagenoeg alle serieuze media haalde) en de brief aan de regering. Op 22 maart werd ik in de ochtend geïnterviewd door het NOS Radio1 journaal en ik stond in de dagen daarna een aantal Kamerleden te woord om het EPN-standpunt toe te lichten.

Een ander lichtpuntje is dat veel MKB’ers nu even verplicht pas op de plaats moeten maken. Mijn kantoorgenoten en ik wijzen hen op de mogelijkheid zich met onze hulp te bezinnen op hun bedrijfsstructuur, estate planning, levenstestament en dergelijke. Dit heeft inmiddels geleid tot nieuwe opdrachten.

Van corona leren wij dat alles van vandaag op morgen opeens anders kan zijn. Alles is relatief en we moeten het leven vooral niet te serieus nemen. Was het tot voor kort nog zo dat het geven van een hand als een belangrijk deel van de Nederlandse cultuur werd gezien en het dragen van gezichtsbedekkende kleding verboden moest worden, hoe anders denken wij nu. En zo stelt dat kleine COVID-19 alles ter discussie.”

Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven