Vijf dingen om rekening mee te houden als je wilt investeren in aandelen

Het kopen van aandelen kan een manier zijn om te sparen. Een aandeelhouder heeft een belang in een onderneming en hoopt te kunnen delen in het toekomstige rendement van die onderneming. Maar er zijn toch valkuilen en een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij de aandelenhandel. Hier hebben we vijf tips verzameld over hoe je een aantal veelvoorkomende valkuilen kunt vermijden.

Delen:

Dit jaar is de Nasdaq koers gedaald, maar op lange termijn zijn aandelen een goede investering gebleken – ook al heeft het soms tijd gekost voor de beurs om te herstellen van eerdere dalingen. Als je in aandelen wilt beleggen, moet je de feiten kennen over de bedrijven waarin je van plan bent te beleggen. Het is gemakkelijk om je te laten verleiden tot beleggen in aandelen waarover veel wordt geschreven en gesproken, maar als consument is het altijd goed om kritisch te zijn en de tijd te nemen om je eigen evaluatie te maken.

1. Neem de aandelentips niet te serieus

Er zijn veel mensen op sociale media die advies geven over aandelen en andere beleggingen. Maar veel ervan is niet waar. Er zijn mensen die anderen willen verleiden om te investeren om de waarde van hun eigen aandelen te verhogen. Zou je je geld in een aandeel steken als een vreemdeling op een stadsplein aandelentips stond te roepen? Waarschijnlijk niet. Doe zelf onderzoek door informatie te zoeken bij de bedrijven waarin je wilt investeren.

2. Stop niet al je eieren in één mand

Ook al is de aandelenmarkt op lange termijn zo sterk gestegen, toch kan je belegging anders presteren afhankelijk van de specifieke aandelen die je hebt gekocht. Het is daarom verstandig om in verschillende soorten bedrijven, sectoren en landen te beleggen. Op die manier verklein je het risico dat gebeurtenissen met betrekking tot bepaalde ondernemingen, sectoren of delen van de wereld een grote impact hebben op de waarde van je belegging. Een manier om het risico te spreiden is door te beleggen in een index of aandelfondsen.

3. Probeer te begrijpen waar je geld voor zal worden gebruikt

Als ondernemingen bijvoorbeeld geld nodig hebben om hun bedrijf te ontwikkelen, kunnen zij nieuwe aandelen uitgeven en die aan investeerders verkopen. Sommige bedrijven doen dit omdat zij op geen enkele andere manier aan geld kunnen komen. Hier moet je het langetermijnplan van het bedrijf goed bekijken en te begrijpen voordat je een idee krijgt of het iets is dat in de toekomst winstgevend zou kunnen zijn.

4. Koop aandelen in beursgenoteerde ondernemingen via bekende kanalen

Aandelen die op een beurs genoteerd zijn, zijn door anderen beoordeeld en de markt heeft een prijs vastgesteld. Waarop de prijs van niet-beursgenoteerde aandelen is gebaseerd, is echter volstrekt onbekend. Indien er geen functionerende markt is, kunnen de aandelen moeilijk te verkopen zijn en kan het ook moeilijk zijn om onafhankelijke en objectieve informatie over de onderneming te vinden.

5. Denk na over wat je je kunt veroorloven

Pas op met het lenen van geld om aandelen te kopen. Veel leenbedrijven bieden leningen aan om aandelen te kopen. Als de waarde van de aandelen daalt, kan het zijn dat je op een ongelegen moment moet verkopen, zodat je geld verliest terwijl de lening, met rente, hoe dan ook moet worden terugbetaald. Zoek ook uit wat de kosten zijn van het kopen en verkopen van aandelen. Vaak moet je een commissie betalen om te kopen en verkopen ( brokerage ). Als je buitenlandse aandelen koopt en verkoopt, is het mogelijk dat je commissie moet betalen voor de omwisseling.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven