Vijf mooie gerechtsgebouwen om te bezoeken

Delen:

Rechtbank Oost-Brabant, locatie Eindhoven

Wist je dat je openbare zittingen bij de rechtbank, het gerechtshof en de Hoge Raad kunt bijwonen? Alle gerechten zijn weer anders. Je hebt waarschijnlijk een studenten-ov, dus doe er je voordeel mee. In deze blog vijf mooie gerechtsgebouwen om te bezoeken.

Het bijwonen van zittingen kan heel leerzaam zijn. Er zijn al diverse programma’s die laten zijn hoe het eraan toegaat in de rechtszaal: ‘Voor de Rechter’ of ‘Misdaad Advocaten.’ Hier de vijf tips.

Tip 1. Rechtbank Oost-Brabant, locatie Eindhoven

De rechtbank is gevestigd aan het Stadhuisplein. Dat pand is in 1952 gebouwd. Eerst zat het gemeentehuis in dit pand. De rechtbank was toen ongeveer drie minuutjes verderop gevestigd. Dat pand is in 2004 helemaal gerenoveerd. Nu heet het ‘de Oude Rechtbank’. Er zit onder meer een restaurant in. Om je gerechtsgebouwbezoek compleet te maken zou je hier ook een bezoekje aan kunnen brengen.

Tip 2. Rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen

Rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen

Deze rechtbank behoort tot de lijst van Rijksmonumenten en is gebouwd in 1840. Het gebouw is te herkennen aan de vier grote pilaren aan de voorkant van het pand. Het is ongeveer acht minuten lopen vanaf station Assen. Rondom de rechtbank zijn diverse winkels en cafés, dus je kunt er meteen een leuk dagje Assen ervan maken!


Tip 3.
Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden, locatie Leeuwarden

Gerechtshof Arnhem–Leeuwarden, locatie Leeuwarden

Ook dit gebouw kenmerkt zich door de grote pilaren. Bij binnenkomst kom je direct in een grote hal met een marmeren vloer. Aan het einde van de hal bevindt zich de balie, waar je je kunt melden. Het gerechtshof behoort ook tot de lijst van Rijksmonumenten. Het pand is ontworpen door Thomas Romein in ‘neoclassicistische’ stijl.

Tip 4. Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle

Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle

Dit moderne gebouw is in 2013 gerealiseerd, en straalt transparantie uit. Van buitenaf zie je de weerspiegeling van de omgeving, wat Rob Hootsmans voor ogen heeft gehad bij het ontwerpen van het gebouw. De binnenkant van het gebouw is ruim opgezet. Vanaf het station is het ongeveer een kwartiertje lopen, maar je kunt ook de bus pakken.

Tip 5. Gerechtshof Amsterdam

Gerechtshof Amsterdam

Last but not least: het gerechtshof Amsterdam (ook wel: Paleis van Justitie). Dit gebouw is gevestigd aan IJdok en kijkt over het IJ heen. Voor marmerliefhebbers is dit misschien wel een van de leukste gerechtsgebouwen om te bezoeken, want van binnen is bijna alles van marmer. Daarnaast is de locatie ook prachtig, het ligt vlakbij station Amsterdam Centraal. Het is een vrij nieuw pand: de bouw is eind 2012 afgerond. Het gerechtshof zat hiervoor aan de Prinsengracht. Het oude pand zal worden gebruikt als vijfsterrenhotel.

Deze vijf gerechtsgebouwen vormen een kleine greep van alle mooie gerechtsgebouwen die je kunt bezoeken. Wist je trouwens dat je via de website van rechtspraak diverse gerechtsgebouwen van binnen kunt bekijken? Zo kun je alvast een beeld krijgen voordat je naar het gerechtsgebouw gaat. Het is leuk om te zien hoeveel gerechtsgebouwen van elkaar kunnen verschillen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven