Vijftig hoogleraren steunen oproep Boek 9

Delen:

Foto Shutterstock

Vijftig hoogleraren privaatrecht steunen de oproep van Dirk Visser en Hanneke Spath om te komen tot een Boek 9 van het Burgerlijk Wetboek. Daarin zou een codificatie van de vermogensrechtelijke aspecten van de intellectuele eigendom moeten komen.  Hoogleraar en advocaat Dirk Visser (Visser, Schaap & Kreijger en Universiteit Leiden) en hoogleraar Hanneke Spath (Radboud Universiteit) doen deze oproep in het mei-nummer van Ars Aequi.

Volgens de twee initiatiefnemers zou een titel 9.1 BW over ‘IE-rechten als onderdeel van het vermogen’ duidelijkheid kunnen scheppen over de goederenrechtelijke status van een licentie, de goederenrechtelijk status van een aanvraag van een merk of octrooi en de mogelijkheid tot inschrijving van rechtshandelingen met betrekking tot IE-rechten in registers.

De auteurs bepleiten aanvullende regels voor concrete vereisten voor overdracht en levering.  Ook willen ze eenduidigheid over de vorm van de voor levering vereiste akte. Tenslotte zijn ze voorstander van een algemene beheersregeling voor gemeenschappelijke IE-rechten in Boek 9. Deze regel zou voornamelijk van aanvullende aard moeten zijn, zodat partijen zonder regeling erop kunnen terugvallen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven