Villa notaris Frank Oranje verkocht om verduisterde miljoenen te compenseren

De nabestaanden van Pels Rijcken-notaris Frank Oranje hebben zijn huis verkocht en zijn appartementen te koop gezet. Daarvoor hebben zij toestemming gekregen van het Openbaar Ministerie. Een schikking met het kantoor van de landsadvocaat, waar Oranje jarenlang miljoenen verduisterde, komt daardoor dichterbij.

Delen:

Foto Depositphotos

Dat schrijft het FD.

In eigen zak

De opbrengst wordt volgens de krant gereserveerd om een deel van de door Oranje gepleegde miljoenenfraude terug te betalen. Tot nu toe werd er door mensen die Oranje kenden rekening mee gehouden dat de notaris mogelijk werd afgeperst. Maar de transactie is een aanwijzing dat Oranje tenminste een deel van de verduisterde miljoenen in eigen zak stak, concludeert het FD.

Verkocht

Executeur-testamentair Jurjen Lemstra, zelf al jaren advocaat en partner bij Pels Rijcken, bevestigt desgevraagd aan het FD dat Oranje’s villa voor 3,4 miljoen euro is verkocht. “In afstemming met de belangrijkste partijen worden de waardevolle bezittingen te gelde gemaakt”, aldus Lemstra. Daarbij gaat het naast de villa ook om twee appartementen in Amsterdam, die Oranje en zijn vrouw vorig jaar kochten. Deze appartementen zullen later deze zomer worden verkocht, meldt het FD.

Strafrechtelijk onderzoek

Pels Rijcken werd een jaar geleden geïnformeerd over een strafrechtelijk onderzoek naar Oranje, die op dat moment notaris, partner en bestuursvoorzitter was bij het Haagse advocaten- en notarissenkantoor. Nadat Oranje daarvan op de hoogte was gebracht, maakte hij een eind aan zijn leven. In de afgelopen maanden werd duidelijk dat hij in achttien jaar tijd ongemerkt ruim tien miljoen euro achterover heeft weten te drukken.

In kaart brengen

Inmiddels werkt Pels Rijcken aan compensatie van de gedupeerden. Het kantoor wil dit geld zoveel mogelijk verhalen op Oranje’s nalatenschap. Het kantoor heeft Deloitte als extern onderzoeker gevraagd de geldstromen in kaart te brengen. De uitkomsten van dit onderzoek worden nog deze zomer verwacht. Er lopen daarnaast ook andere onderzoeken naar de miljoenenfraude; onder meer notaristoezichthouder BFT en de deken van de Haagse Orde van Advocaten buigen zich over de zaak. Het OM laat aan het FD weten eveneens nog steeds bezig te zijn om het gestolen geld te traceren.

Geen landsadvocaat

Meerdere deskundigen, onder wie de Maastrichtse emeritus hoogleraar Gerrit van Maanen, vinden dat Pels Rijcken niet langer de landsadvocaat kan blijven. Van Maanen wijst er daarbij op de Wet Bibob, op grond waarvan organisaties die criminele activiteiten hebben begaan geen overheidsopdrachten meer mogen krijgen.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet de Tweede Kamer in juli weten dat de betrouwbaarheid van deze dienstverlening van Pels Rijcken “op dit moment en voor de voorzienbare toekomst voldoende is gewaarborgd”. Wel laat hij onderzoek doen naar de vraag “wat passende eisen en verantwoordelijkheidsverplichtingen zijn op het gebied van de praktijkuitoefening” die de Staat kan stellen aan (het kantoor van) de landsadvocaat. Dit onderzoek wordt gedaan door de hoogleraren Tom Ottervanger (Universiteit Leiden) en Bob Hoogenboom (Nyenrode). Hun advies moet voor 1 september klaar zijn.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-113 of www.113.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven