Virtuele beëdiging van advocaten: creatief en praktisch

Op vrijdag 29 januari 2021 werd een groep advocaten beëdigd op de rechtbank Gelderland. De beëdigingszitting, zoals dat heet, vond plaats via Skype. In dit blog vertel ik over deze superleuke plechtigheid.

Delen:

Elke keer mag een ander team op de rechtbank de beëdiging van advocaten in Gelderland op zich nemen. Deze keer was het team bestuursrecht aan de beurt en ik mocht als griffier deelnemen aan de beëdigingszitting. O ja, het was officieel mijn eerste zitting van de meervoudige kamer (drie rechters in plaats van één rechter).

Met alle coronabeperkingen van nu was het van begin af aan duidelijk dat de beëdigingszitting via Skype voor bedrijven zou plaatsvinden. Er was wel nog discussie over de vraag of de nieuwbakken advocaten een toga mochten dragen, want officieel mag een advocaat alleen in de rechtszaal een toga dragen. En deze advocaten zaten lekker thuis of op kantoor achter de computer.

Toga in huis

Gelukkig, zo creatief als onze bestuursrechters zijn, heeft de meervoudige kamer onder leiding van Jan van Breda een gat in de wet gevonden. Ja, het feest ging door en de advocaten werden traditiegetrouw in toga beëdigd. Een deel legde de eed af (‘zo waarlijk helpe mij God almachtig’) en een deel deed de belofte (‘dat beloof ik’).

In de rechtszaal zaten de drie rechters, waarvan de voorzitter in het midden zat. Links van de rechters zat ik als griffier en aan de rechterkant zat de Officier van Justitie (OvJ). De OvJ heeft onderzocht of alle advocaten die beëdigd moesten worden, oftewel de installandi, aan de wettelijke vereisten voldeden. Ik moest alleen maar knap erbij zitten. Althans, die instructie kreeg ik mee van een collega. Verder moest ik steeds op ‘toelaten’ drukken als iemand erbij kwam via Skype: in totaal bijna honderd trotse installandi, collega’s, mama’s en papa’s.

In de rechtszaal zat ook nog een afgevaardigde van de Orde van Advocaten. Dat is de organisatie waaraan alle Nederlandse advocaten verplicht verbonden zijn. Die afgevaardigde sprak de installandi enkele mooie woorden toe.

Al met al was de beëdigingszitting creatief en praktisch. De advocaten mochten in toga meedoen dankzij een creatieve oplossing van de rechtbank. Daarnaast zag ik op de schermen glazen champagne en alleen maar blijde gezichten. Skype was dus een praktische oplossing om er wat moois van te maken, ondanks alle coronabeperkingen. En tóch miste ik het fysieke samenzijn, maar dat komt wel weer een keer.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven