Vlees eten zonder je schuldig te voelen? Voorlopig nog niet

Delen:

beeld: Depositphotos

Vlees eten zonder je schuldig te voelen? Dat kan met vlees uit het lab, oftewel met kweekvlees. Wat is kweekvlees nou eigenlijk en is het juridisch wel toegestaan?

Het niet eten van vlees of zelfs het niet eten van dierlijke producten. Het is een ‘hot’ onderwerp momenteel in de maatschappij. We kennen allemaal wel iemand die vegetarisch of zelfs veganistisch is, maar het grotendeel van de maatschappij blijft een lekker stuk vlees verlangen op zijn bord. Kweekvlees is een oplossing die naar aanleiding van deze problematiek bedacht is. Waar de productie van kweekvlees enige jaren geleden nog een kapitaal kostte, beweert een Amerikaans bedrijf dit product op korte termijn op de markt voor consumenten te kunnen presenteren. In Nederland zal het zo’n vaart niet lopen, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit steekt hier namelijk voorlopig nog een stokje voor.

Volgens de Verenigde Naties is de enorme vleesconsumptie het grootste milieuprobleem van vandaag de dag. Wereldwijd hebben bedrijven niet stilgezeten en onderzoek gedaan naar de mogelijkheden omtrent kweekvlees. De techniek die zij gebruiken bestaat erin stamcellen van een levend dier in een kweekvloeistof te leggen, waardoor deze zich vermeerderen en spiervezels vormen. Hierdoor hoeven minder dieren geslacht te worden om te voldoen aan de vleesbehoefte, hetgeen bijdraagt aan de vermindering CO2-uitstoot. Maar het hele idee van kweekvlees klinkt best luguber toch?

Per 1 januari 2018 trad de Novel Foods verordening van de Europese Unie in werking. Deze verordening heeft geleid tot een nieuw Nederlands Warenwetbesluit. Volgens deze nieuwe regelgeving vallen onder Novel Foods nieuw ontwikkelde voedingsmiddelen die zijn geproduceerd met nieuwe technologieën, die voor 15 oktober 1997 nauwelijks tot niet werden gegeten. Aangezien kweekvlees pas deze eeuw is ontdekt, valt het onder deze verordening. Dit brengt met zich mee dat het product niet op de markt mag worden gebracht voordat er zekerheid is of het een negatieve invloed op de gezondheid van de consumenten heeft.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft onlangs er blijk van gegeven kweekvlees niet toe te staan op de markt. Er kan nog niet met zekerheid gezegd worden of het schadelijk is voor de gezondheid van de consumenten. De veiligheid van het kweekvlees zal eerst onderzocht moeten worden door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en vervolgens zal de Europese Commissie daarover beslissen. Het verorberen van een stukje vlees zonder je schuldig te voelen over het dier dat daarvoor het leven heeft moeten laten, laat dus nog even op zich wachten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven