Voormalig fraudeofficier wraakt rechtbank

Delen:

Foto Geert Snoeijer

Voormalig fraudeofficier van justitie Matthieu van S. (56) heeft de Haagse rechtbank gewraakt in zijn strafzaak wegens belastingfraude en valsheid in geschrifte. De rechtbank in Den Haag kondigde maandag aan dat de uitspraak voorlopig is opgeschort, hangende de behandeling van het wrakingsverzoek door de wrakingskamer. Het OM heeft twee weken geleden vijftien maanden cel geëist tegen Van S.

Stukken geweigerd

Raadsman Bart Damen van de ex-aanklager geeft als reden voor de wraking op dat de rechtbank heeft geweigerd alle gewenste stukken beschikbaar te stellen. Die gingen onder meer over het overleg dat in de zaak is gevoerd tussen de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie.

Spelletje

Hij had de rechtbank om die stukken verzocht, maar dat verzoek werd slechts gedeeltelijk toegewezen. Pas na de zitting is naar het oordeel van Damen gebleken dat ‘een spelletje’ zou zijn gespeeld door OM en belastingdienst en dat zijn cliënt belangrijke stukken zouden zijn onthouden. Daardoor zijn de rechten van zijn cliënt door de rechtbank geschonden, vindt Damen. Om die reden heeft hij pas kort voor de uitspraak zijn wrakingsverzoek ingediend.

Belastingfraude

De verdachte staat terecht voor onder meer belastingfraude van ongeveer anderhalve ton. Volgens het OM heeft Van S. geprobeerd geld verborgen te houden, zodat zijn ex-vrouw, met wie hij in een vechtscheiding verwikkeld is, niet bij dat geld kon komen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven