Voorschriften werkkleding voor in de bouw

Delen:

Bij een bouwvakker denken veel mensen al snel aan een gele helm, oranje veiligheidsvest en grote lompe werkschoenen voor mannen. De een vindt het stoer en de ander overbodig. Veel van deze werkkleding wordt verplicht. Het is vaak duur materiaal dat niet altijd even comfortabel zit. Veel mensen vragen zich dan ook af waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt over deze iconische kleding? Is het allemaal echt zo veilig en waar dient het eigenlijk allemaal voor?

Schoenen

Misschien wel het belangrijkste stuk veiligheid komt door werkschoenen. Deze schoenen en laarzen hebben in de punt stalen neuzen om de drager te beschermen tegen letsel. Als werknemer wil je zo weinig mogelijk risico lopen en de kans dat er iets op je voet terecht komt is erg groot. Normale schoenen worden niet als veilig genoeg gezien. Als je een balk of stuk steen op je voet laat vallen zonder stalen neuzen kan je voor enkele weken niet werken. dat wilt natuurlijk niemand.Vandaar dat er in veel werkplaatsen een verplichting is voor werkschoenen.

Helm

Een ander iconisch beschermend kledingstuk in de bouw is een helm. Het dragen van een helm is niet altijd even comfortabel voor je hoofd. Vandaar dat de meningen verdeeld zijn over of een helm wel nodig is. Uit onderzoek blijkt echter dat je hoofd erg kwetsbaar is. Er is niet veel voor nodig om blijvend letsel op te lopen bij een ongeluk. Vandaar dat ook voor helmen op veel werkplekken een verplichting is.

PBM’s

Een andere manier om jezelf tijdens fysiek ambachtelijk werkt te beschermen is door PBM’s te gebruiken. Dit staat voor persoonlijke beschermmiddelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn gehoorbescherming, handschoenen, adembescherming, oogbescherming en nog veel meer. Vaak krijgen werknemers voor ze ergens gaan werken een basisuitrusting met alle nodige bescherming. Als werkgever ben je verplicht om werknemers deze uitrusting te laten gebruiken. Deze materialen moeten aan een bepaalde standaard voldoen. Zo mogen ze jassen van Helly Hansen of wel andere merken dan ook kopen, zolang ze maar zijn gekeurd.

Al met al is het iconische uiterlijk van een bouwvakker goed te verklaren. Goede veiligheidsschoenen of laarzen zijn essentieel voor het welzijn van ambachtslieden. Het beschermt namelijk voeten door middel van stalen neuzen bij de tenen. Een helm lijkt vaak overbodig, maar het hoofd van mensen is zo kwetsbaar dat je beter het zekere voor het onzekere kan nemen. Op veel plekken is het zelfs een verplichting. De term PBM wordt gebruikt voor andere beschermende middelen zoals gehoorbescherming, handschoenen en adembescherming.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven