IE-vrouwen willen zichtbaar worden

Delen:

Vivien Rörsch
Vivien Rörsch

Om zichtbaarder te worden binnen het door mannen gedomineerde IE-recht slaan vrouwelijke experts in intellectueel eigendom de handen ineen. Zij lanceren op 8 maart 2017 (internationale vrouwendag) het netwerk The FIPE (Female Intellectual Property Experts). Er hebben  zich al meer dan honderd vrouwen aangemeld.

Een geestig detail is de vrouwen aanvankelijk The FIPA als naam in gedachten hadden, maar die naam stuitte op bezwaar van een andere IE-recht vereniging, de VIEPA.

Scheef

In het IE-recht maken de mannen nog de dienst uit, als het gaat om zichtbaar zijn op congressen en in de literatuur. Tijdens het laatste IE-diner was cassatieadvocaat Vivien Rörsch (De Brauw) van de vijf aangekondigde sprekers de enige vrouw. Die verdeling is volgens Rörsch scheef omdat er in het IE-recht meer vrouwen dan mannen werken. “Er zit veel expertise bij onze vrouwelijke vakgenoten. Als we die kennis meer met elkaar gaan delen en deze vakgenoten meer zichtbaar maken, dan heeft iedereen in het IE-recht daar baat bij,” aldus Rörsch. Zij is een van de initiatiefnemers van The FIPE.

Meer dialoog

Volgens Rörsch reageren ook  mannen enthousiast. “Van veel vakgenoten hoor ik dat ze moeite hebben met de nadruk die nu gelegd wordt op behaalde successen. Iets meer bescheidenheid zou ons vakgebied sieren. De vrouwelijke aanpak is waardevol”, aldus Rörsch. “Minder hard tegen hard, en meer in dialoog.” Ze benadrukt dat het niet gaat om het onderscheid tussen mannen en vrouwen, maar om het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen.

Ze verzekert dat The FIPE geen platform wordt voor klagers. Het streven is dat eind 2018 minstens veertig procent van de IE-panels uit vrouwen bestaat.

Het goede voorbeeld geven

De oprichters van The FIPE wilden de nieuwe club aanvankelijk The Female Intellectual Property Association. (FIPA) noemen, maar dat zag de VIEPA niet zitten. “Dat kan je dan op het spits drijven, maar we wilden het goede voorbeeld geven. We hebben de nieuwe naam aan VIEPA voorgelegd, en die zijn akkoord gegaan.”

Vrouwen die de feestelijke oprichtingsbijeenkomst van The FIPE op 8 maart 2017 willen bijwonen, kunnen zich melden bij vivien.rorsch@debrauw.com. Deelname is gratis.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven