VVD: Vuurwapenbezit zwaarder bestraffen

Delen:

Foort van Oosten
Foort van Oosten. Foto VVD

Hoe denken politieke partijen over juridische onderwerpen? In de rubriek Stem Recht peilt Mr. in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart de stemming over vier onderwerpen op het gebied van justitiepolitiek. In de eerste aflevering voelen we de VVD aan de tand. Kamerlid en oud-advocaat Foort van Oosten geeft de antwoorden.

Is het een goed idee om het Ministerie van Veiligheid en Justitie op te splitsen?

Een effectieve en goede misdaadbestrijding staat voor ons centraal. De grootte van het ministerie moet werkbaar zijn. Het belang van efficiënte rechtshandhaving staat voor de VVD voorop. Natuurlijk kan er nagedacht worden of het ministerie in de huidige vorm de beste optie is.

De Rechtspraak wil de komende vier jaar in totaal 50 miljoen euro extra om de kwaliteit op peil te houden. Moet dat geld beschikbaar komen?

Het ministerie en de Raad voor de rechtspraak hebben een prijsakkoord bereikt voor de jaren 2017-2019. Er wordt 35 miljoen extra geïnvesteerd in de kwaliteit van de rechtspraak. De rechtspraak is hier tevreden mee. Het is voldoende om de kwaliteit, die al van zeer hoog niveau is, op orde te houden.

Het Openbaar Ministerie heeft moeite om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Wat is de oplossing?

De georganiseerde criminaliteit past zich constant aan. Dat moet het OM ook doen. Een gezamenlijke aanpak van ondermijnende en georganiseerde criminaliteit door politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en andere partners werpt zijn vruchten af. Waar nodig worden agenten vrij gemaakt om synthetische drugs, hennepteelt, maar ook criminele motorbendes en criminele netwerken in de grote steden effectief aan te pakken. Wij willen dat justitie altijd probeert om crimineel vermogen af te pakken. Misdaad mag namelijk nooit lonen. De opbrengsten willen we onderbrengen in een fonds waaruit dan weer nieuwe ‘afpak-acties’ kunnen worden betaald. Afrekeningen in het criminele circuit vinden steeds vaker in de openbaarheid plaats. Vaak met schokkende gevolgen voor de samenleving. Hierop horen zware straffen te staan. Ook het bezit van illegale vuurwapens willen we daarom aanzienlijk zwaarder bestraffen.

Hoe gaan we verder met de gefinancierde rechtsbijstand? Anders organiseren? Of beknibbelen?

Nederland heeft een zeer ruim stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. De VVD is hier trots op. Wij steunen de aanbevelingen van de commissie Wolfsen om het stelsel van rechtsbijstand waar mogelijk te verbeteren en de kostenoverschrijdingen tegen te gaan.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven