Waar moet je op letten bij het verkopen van je bedrijf?

Delen:

Je bedrijf verkopen? Let hierop

Wil je je bedrijf verkopen met specialisten? Misschien heb je na jarenlang ondernemen de wens om je bedrijf te verkopen of heeft iemand je een goed aanbod gedaan. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om hun bedrijf door te verkopen. Echter is het lang niet zo eenvoudig om afstand te doen van een eigen onderneming en moet je ervoor zorgen dat je bedrijf verkoopklaar is. Wij zochten uit waar je op moet letten bij het verkopen van je bedrijf en hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Zorg voor een zo duidelijk mogelijk bedrijfsprofiel

Wil je jouw bedrijf verkopen en een nieuw bedrijf kopen, dan is de eerste stap het zo duidelijk mogelijk schetsen van jouw profiel. Wat is de meerwaarde van jouw bedrijf en waarom is jouw bedrijf interessant voor een ander? Zet zowel de sterke als zwakke punten op een rijtje en denk ook na over de te verwachten winst van jouw bedrijf op lange termijn. In het bedrijfsprofiel van jouw bedrijf geef je ook weer welke bedrijfsactiviteiten je onderneemt, wat je omzetcijfers zijn, wat de reden van de verkoop is en waar het bedrijf is gevestigd. Zo ontstaat er een beeld voor potentiële kopers.

Orden je administratie

Ook is het zeer aan te raden om te zorgen voor een up to date administratie. Doorgaans willen potentiële kopers je cijfers kunnen inzien. Daarom is het aan te raden om te zorgen voor een beschikbare en geordende administratie.

Wat is je bedrijfswaarde?

Voordat je je bedrijf in de verkoop doet, is het belangrijk om eerst te weten wat je bedrijfswaarde is. Deze waarde is afhankelijk van de omzetcijfers, je klantenbestand, het personeel, de inventaris en de vestigingslocatie. De waarde van een bedrijf wordt per branche verschillende berekend. Ook hoe je onderhandelt heeft invloed op de uiteindelijke prijs die je voor jouw bedrijf ontvangt. Je kunt je onderhandelingen zelf verrichten of een professional hiervoor inzetten. Deze kunnen goed met je meekijken en weten precies wat er op de markt speelt, waardoor je meer kans hebt om je bedrijf voor een hogere prijs te verkopen.

Vergeet het personeel niet

Vergeet ook je eigen personeel niet indien je deze in dienst hebt. De nieuwe eigenaar zal je je personeel naar alle waarschijnlijkheid overnemen. Hierbij mogen er niet zomaar mensen worden ontslagen of arbeidscontracten gewijzigd worden. Het personeel heeft de keuze om al dan wel of niet over te gaan naar de nieuwe eigenaar. Je dient de personeelszaken dan ook goed op orde te hebben.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven