Bij het bouwen van een nieuwe website zijn er verschillende partijen die daarbij betrokken kunnen zijn. Zo kan het zijn dat je een marketingbureau, copywriter of website builder inschakelt. Het is belangrijk dat de website er namelijk aantrekkelijk uitziet en dat er veel bezoekers op terecht komen. Er wordt hierin nagedacht over aspecten als indeling van tekst, click buttons, menu en verdere onderwerpen. Toch worden de juridische aspecten in dit traject vaak vergeten. Er zijn namelijk verschillende onderwerpen die hier in moeten worden meegenomen om de website ook daadwerkelijk legaal online te zetten.
Verplichte informatie
Naast onderwerpen die handig zijn te plaatsen op een website is er ook enkele informatie verplicht te vermelden. Logischerwijs denk je hier bijvoorbeeld aan de naam, adres en contactgegevens van het bedrijf. Naast deze onderwerpen zijn ook je KvK-nummer en btw-identificatienummer verplicht te vermelden.
AVG
Hedendaags kunnen we er bijna niet meer omheen: privacy. De regels en wetten die hieraan verbonden zijn worden steeds strikter. De wet die hiervoor is vastgesteld is de Algemene vordering gegevensbescherming (AVG). De AVG-wetgeving zorgt ervoor dat je niet zomaar de persoonsgegevens van klanten of bezoekers voor andere doeleinden mag gebruiken. Daarnaast ben je als webshop verplicht klanten de mogelijheid te geven inzicht te krijgen in welke gegevens er van hen verzameld zijn en wanneer deze gewenst te laten verwijderen.
Bedenktijd
Vooral voor een webshop builder is het belangrijk om de bedenktijd erop te vermelden. Wanneer een bezoeker namelijk een product op afstand koopt, hebben zij recht op een bedenktermijn om dit terug te sturen. Dit is de tijd die de bezoeker, ofwel klant, krijgt om zonder reden het product weer terug te sturen zonder daar extra kosten voor in rekening te brengen. Vermeld je deze bedenktijd namelijk niet, dan heeft de klant automatisch twaalf maanden het recht op een product terug te sturen.
Auteursrecht
Door het verzekeren van auteursrecht zorg je als eigenaar van de website ervoor dat er niet zomaar werk van je website wordt gepubliceerd en gebruikt voor ander werk. De vormgeving van een website of webshop is auteursrechtelijk beschermd als die website of webshop een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt. Denk hierbij ook aan onderwerpen als domeinnaam, hosting, e-mail en SSL certificaten.