Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zo handig is

In veel bedrijven worden dagelijks beslissingen genomen die grote invloed hebben op personen of bijvoorbeeld de toekomst van een bedrijf. Daar is op zich niets mis mee, totdat mensen aansprakelijk worden gesteld en opeens een flinke som geld moeten aftikken. Net als bijvoorbeeld een autoverzekering kun jij jezelf of jouw bedrijf ook verzekeren tegen dit soort praktijken. Op deze manier kom je minder snel voor verrassingen te staan en ben je gedekt tegen eventuele fouten. We blijven immers allemaal mensen. In dit artikel vertellen we meer over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Delen:

Wat is eigenlijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Laten we beginnen met uit te leggen wat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nu precies is. Het is namelijk een hele mond vol. Binnen een bedrijf kan het voorkomen dat jij bepaalde ingewikkelde berekeningen moet doen of andere bedrijven van advies moet voorzien. Een interessant beroep, waarbij de nodige verantwoordelijkheid komt kijken. Echter is een foutje zo gemaakt. Nu kan het voorkomen dat jij aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele fouten hierin.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is in het leven geroepen om jou hier tegen te dekken. Zo ben je beschermt tegen fouten die nu eenmaal kunnen gebeuren. Dit kan gebeuren door nalatigheid, een verkeerde keuze of het invullen van een fout nummer. Dit mag natuurlijk eigenlijk niet gebeuren, maar zoals gezegd blijven we mensen. En waar mensen zijn worden fouten gemaakt. Dit geldt overigens ook voor kosten die komen kijken bij eventuele bezoeken aan de rechtbank, indien nodig. Uiteindelijk is deze verzekering er om jou te beschermen en jouw belangen te verdedigen. Of de claim nu terecht is of niet.

Wanneer gebruik maken van beroepsaansprakelijkheidsverzekering ?

Zoals gezegd zorgt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ervoor dat jij gedekt bent tegen eventuele gemaakte fouten op het werk. In sommige beroepsgroepen is zo’n verzekering overigens zelfs verplicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan financieel adviseurs of advocaten. Dit zijn bij uitstek beroepen waarin het geven van advies vereist is. En dat moet dan natuurlijk wel op de goede manier gebeuren.

Het kan ook voorkomen dat een van jouw opdrachtgevers jou verplicht een verzekering af te sluiten. Met enige regelmaat kan je pas beginnen als je dit daadwerkelijk gedaan hebt. Het kan namelijk voorkomen dat jij iets voor een bedrijf moet doen, waarbij dit bedrijf risico loopt op flinke schade. Wie weet maak jij wel een foute berekening, waardoor een bepaalde verbouwing wel of niet door gaat. En dit terwijl dit onnodig is. Je begrijpt dat hier grote kosten bij kunnen komen kijken.

Verschillen per rechtsvorm

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voornamelijk handig om je eigen financiële positie veilig te stellen. Je kunt nog zoveel geld verdienen, maar door een schadeclaim kan alles binnen no-time weer weg zijn. Doodzonde, toch? Dit soort problemen kun je eigenlijk maar beter voor zijn. Daarin is overigens ook nog verschil tussen de rechtsvorm van jouw bedrijf. Als jij een eenmanszaak of VOF hebt, dan wordt jij zowel voor je onderneming als privé aansprakelijk gesteld in het geval van een claim. Als jij een BV hebt, dan wordt hoogstwaarschijnlijk alleen jij als directie aansprakelijk gesteld. In welke situatie jij jezelf ook bevindt, het is altijd handig goed op de hoogte te zijn van eventuele gevolgen.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is geen privé aansprakelijkheidsverzekering

Veel ondernemers denken dat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hetzelfde is als een privé aansprakelijkheidsverzekering. Vanaf het moment dat jij werk gerelateerd bezig bent, kun je al aansprakelijk worden gesteld. Of dit nu gaat om de boekhouding van een verre neef of het bespreken van een uitbouw van het huis van de buurman, jij kan hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Weet goed dat jij hier niet voor gedekt bent met jouw normale, particuliere verzekering.

Eigen verantwoordelijkheid

In dit artikel heb je gelezen over de belangen van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Als het goed is weet je nu ook precies wat het inhoudt. Het is van enorm belang voor jou als ondernemer om bepaalde risico’s uit te sluiten. Je wilt immers niet eens in de schuldsanering terecht komen door een door jou gemaakte fout. Een fout met grote gevolgen die wordt gemaakt, omdat je iets kleins over het hoofd hebt gezien. We hoeven je niet te vertellen dat het maken van fouten menselijk is en dat dit ook bij jou kan gebeuren. Hoeveel vertrouwen je ook hebt in jezelf. Weeg dus goed af voor jezelf of je dit risico wilt lopen. Eén ding is zeker, het gevoel van bescherming en het weten dat je gedekt bent, kan je een hoop stress besparen.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven