Waarom je als rechtenstudent ervaring moet opdoen bij een rechtswinkel

Sinds oktober 2020 mag ik mezelf trotse rechtswinkelier noemen. Maar wat houdt dat precies in? Wat doe je precies? En waarom is het zo waardevol? In mijn blog vertel ik je over mijn persoonlijke ervaringen van het werken voor een rechtswinkel.

Delen:

beeld: Depositphotos

Het recht zoals je dat leert in de studieboeken is heel anders dan hoe het in de praktijk wordt aangepast. Hoe stel je een dagvaarding op? Hoe vraag je uitstel aan de rechtbank? Hoe procedeer je nou precies? Dit zijn typische vragen die je niet in de studieboeken leert maar in de praktijk moet meemaken. Dat brengt mij ook bij mijn eerste reden om rechtswinkelier te worden; ervaring opdoen! Je doet enorm veel ervaring op. Cliënten komen namelijk naar je toe met veelal praktische vragen. Hoe je deze ‘echte’ juridische vragen beantwoordt, is heel anders dan hoe je een casusvraag op een tentamen beantwoord wordt. Echte cliënten zijn immers geen casussen maar mensen. Zij kunnen soms gevoelig of emotioneel zijn. Dan hebben zij empathie nodig; dat brengt mij naar mijn volgende punt!

Communicatieve skills

De cliënt hoeft niet te weten hoe art. 6:162 BW juridisch exact in elkaar steekt. Belangrijk is dat jij, als rechtswinkelier, art. 6:162 BW naar dagelijks Nederlands vertaalt zodat de cliënt het begrijpt. Naast juridisch adviseur ben je voor je cliënt vaak ook een bron van steun. Het is belangrijk dat je duidelijk, efficiënt en tijdig met je cliënt communiceert maar ook dat je empathie toont. De band tussen rechtswinkelier en cliënt is immers een vertrouwensband, nu er vaak gevoelige informatie gedeeld wordt. Dit is een goede training voor als je later bijvoorbeeld de advocatenpraktijk in wilt.

Wat vind ik leuk?

De rechtswinkel waarbij ik aangesloten zit doet rechtsgebieden zoals arbeidsrecht, bestuursrecht en huurrecht. Dit is nog maar een greep uit de rechtsgebieden die wij doen. Omdat elke zaak anders is, en elke cliënt ook, kom je er gauw achter welk rechtsgebied je goed ligt en welk rechtsgebied je leuk vindt. Mijn grootste les is geweest dat rechten in de boeken wezenlijk verschilt van de praktijk. Op de universiteit leer je voornamelijk de uitzondering op de uitzondering. In de praktijk is dat heel anders. De bij de rechtswinkel aangesloten advocaten kunnen dat beamen. Van deze advocaten kun je overigens ook veel leren. Zo leer je bijvoorbeeld welke wetsbepaling in de praktijk belangrijk is en welke wetsbepaling een soort ‘dode letter’ is.

Dankbaar werk

Rechtswinkelier zijn gebeurt veelal op vrijwillige basis. De services worden dan ook gratis geleverd. De meeste cliënten hebben vaak de monetaire mogelijkheden niet om een jurist of advocaat in te schakelen. Voor hen ben jij vaak het enige sprankje hoop dat zij hebben, omdat zij bijvoorbeeld al langs andere instanties geweest zijn. Niets geeft dan meer een fantastisch gevoel om een zaak voor hen succesvol af te ronden. De oprechtheid waarmee ze je dan bedanken is ongekend en werkt behoorlijk motiverend. Zo had ik een keer een cliënt waar ik helaas niets meer voor kon doen. Ik belde hem op om dat nieuws te vertellen. Hij werd helemaal niet boos of verdrietig. In plaats daarvan bedankte hij me voor alle hulp en zei hij dat van alle instanties waar hij geweest was, hij zich het meest gehoord voelde bij mij. Ik zou liegen als ik zeg dat dat niet behoorlijk motiverend werkte. Rechtswinkelier zijn is dus dankbaar werk. Los van alle juridische ervaringen die je opdoet, doe je ook veel mensenkennis op. Dat is wat cliënten immers zijn. Mensen. Mensen met verhalen.

Dus, rechtenstudent, wanneer solliciteer je bij jouw lokale rechtswinkel?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven