Afgelopen week werd rapper 21 Savage door de Amerikaanse arrestatiedienst gearresteerd. Hij werd opgepakt bij een gerichte handhavingsactie van de immigratiedienst en de politie. De rapper zou in 2005 als Britse tiener naar Atlanta zijn gekomen. Nadat zijn visum een jaar later was afgelopen, verbleef hij illegaal in de VS. Amerikaanse anti-racistische-organisaties zijn een petitie gestart tegen de uitzetting van 21 Savage. Binnen één dag werden er al 200.000 handtekeningen verzameld. Ook verschillende grote artiesten ondertekende de petitie. De laatste tijd lijkt het wel of om alles een petitie wordt gestart en ik vroeg me dan ook af hoe zinvol zo’n petitie eigenlijk is en waarom vinden we het zo leuk om te doen?
Dat het starten van een petitie tegenwoordig zo’n populair middel is komt vooral omdat het een laagdrempelig initiatief is. Je kunt makkelijk via internet handtekeningen inzamelen en er hoeven dus geen vrijwilligers langs de deuren te gaan.Ook geeft het ons een goed gevoel. Je kan namelijk echt iets doen en je stem duidelijk laten horen.
Het aantal handtekeningen dat wordt verzameld wil niet altijd zeggen dat de petitie ook meteen slaagt. De regering moet namelijk ook sympathie hebben voor het voorstel. De media-aandacht die een voorstel krijgt kan hierbij een grote rol spelen. Hoe meer media-aandacht, hoe meer druk er bij de regering komt te liggen om het voorstel serieus in behandeling te nemen.
Het starten van een petitie wordt vaak nog onderschat. Het voorstel onder de aandacht brengen bij een grote groep mensen kost veel tijd en energie. 21 Savage heeft in ieder geval al het voordeel dat er in zijn geval veel media-aandacht bij komt kijken, maar of de petitie ook echt invloed gaat hebben op zijn verblijfsvergunning blijft nog maar de vraag.