Wat is neuro-linguïstisch programmeren, of NLP?

Neuro-linguïstisch programmeren is een techniek om iemands ideeën en handelingen te veranderen om hem of haar te helpen doelen te bereiken. NLP (neuro-linguïstisch programmeren) is een psychologische methode die inhoudt dat je de tactieken van succesvolle mensen evalueert en ze gebruikt om een bepaald doel te bereiken. Het legt een verband tussen aangeleerde ideeën, taal, en gedragspatronen en gespecificeerde gevolgen.

Delen:

Sinds het ontstaan in de jaren 1970 is neuro-linguïstisch programmeren, of NLP, in populariteit toegenomen. Het kan gebruikt worden om fobieën en angststoornissen te behandelen, maar ook om professionele prestaties of persoonlijk geluk te verhogen.

NLP is door de tijd heen in populariteit gegroeid. Het feit dat beoefenaars het in allerlei beroepen en omstandigheden kunnen gebruiken kan tot de aantrekkingskracht ervan hebben bijgedragen.

Hoe werkt NLP?

Neuro-linguïstisch programmeren legt de nadruk op modelleren, actie ondernemen, en succesvol communiceren. De gedachte is dat als iemand kan begrijpen hoe een ander een taak voltooit, hij of zij de methode kan kopiëren en uitleggen aan anderen, zodat die de activiteit ook kunnen voltooien.

Volgens voorstanders van neuro-linguïstisch programmeren heeft iedereen zijn eigen kenmerkende kaart van de werkelijkheid. NLP beoefenaars onderzoeken hun eigen en andermans kijk op de werkelijkheid om een totaalbeeld van een situatie te krijgen. De NLP gebruiker verkrijgt kennis door een verscheidenheid van gezichtspunten te doorgronden. Deze denkschool gelooft dat de zintuigen belangrijk zijn voor het verwerken van informatie en dat lichaam en geest met elkaar verweven zijn. Neuro-linguïstisch programmeren is een methode die gebaseerd is op persoonlijke ervaring. Het gevolg is dat als iemand wil begrijpen hoe iets gedaan moet worden, hij het zelf moet doen om van de ervaring te leren.

NLP benadrukt dat iedereen handelt vanuit zijn eigen gezichtspunt

In plaats van vanuit een positie van onpartijdigheid. NLP voorstanders denken dat ieders kijk op de wereld scheef, beperkt en uniek is. Daardoor moet een NLP therapeut zich bewust zijn van hoe een cliënt zijn “kaart” ziet en welke invloed deze waarneming op zijn gedachten en handelingen kan hebben.

Gegevens die via de zintuigen verkregen worden, worden gebruikt om iemands kaart van de wereld te maken. Auditieve, visuele en kinesthetische informatie zijn allemaal voorbeelden van zintuiglijke input. Wil een NLP therapeut goed met een cliënt kunnen werken, dan moet de therapeut proberen aan te sluiten bij de cliënt om diens persoonlijke kaart te benutten. NLP beoefenaars denken dat aanwijzingen zoals oogbewegingen gebruikt kunnen worden om toegang te krijgen tot representatieve systemen.

Het gebruik van NLP

NLP gebruikt perceptuele, gedragsmatige en communicatieve strategieën om mensen te helpen hun denken en gedrag te veranderen. Richard Bandler en John Grinder creëerden NLP omdat ze vonden dat het haalbaar was om de denk- en gedragspatronen van succesvolle mensen te ontdekken en die aan anderen te leren.

Als je geïnteresseerd bent in communicatiemiddelen en persoonlijke ontwikkeling, wil je misschien meer weten over NLP. Wat als iemand je zou vertellen dat er een manier is waarop je je persoonlijke en professionele doelen kunt bereiken door je taalgebruik te beheersen? Je kunt erachter komen in een NLP practitioner opleiding.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven