Scrum als raamwerk
Het raamwerk voorziet in een agile manier van werken, waarbij de wendbaarheid groot is en er aansluiting plaatsvindt op de wensen van de doelgroep en gebruiker. De traditionele werkwijze kost veel tijd als het om het schrijven van plannen en de voorbereiding gaat. Bij de toepassing van scrum is er sneller waarde toe te voegen voor de klant. Doorgaans is het raamwerk vooral gericht op de ontwikkeling van software, zoals binnen de rechtspraak waar applicaties een belangrijke rol spelen. De inzet van multidisciplinaire teams maakt het met scrum mogelijk om software in korte sprints op te leveren. Een team bestaat naast een scrum master uit een product owner en ontwikkelteam.
Taken van een scrum master
Er wordt binnen scrum gewerkt met zelforganiserende projectteams waarbinnen een ieder een eigen rol of verantwoordelijkheid heeft. Het is de taak van een scrum master om het team optimaal te laten presteren. Dat betekent onder meer dat het tot de verantwoordelijkheid behoort om de taken van het team te verdelen. Daarbij is er eveneens sprake van een coachende en ondersteunende rol. Bij de toepassing van scrum zijn een aantal elementen van belang, zoals teamspirit, samenwerking en communicatie. Kennis en ervaring op dat gebied zijn voor een scrum master uiteraard belangrijk. In dat kader zijn er diverse opleidingen specifiek op communicatie gericht. Het is bijvoorbeeld mogelijk om kennis over communicatie op te doen met een Communicatie opleiding van SRM.
Coachende rol
Een scrum master staat niet boven het team als een autoritair verantwoordelijke, maar neemt eerder de rol van een coach aan. Het behoort dan ook tot de verantwoordelijkheid om de belangen van de leden van het team in de gaten te houden. Zo let een scrum master op de werkbelasting en ligt de focus ook op zelfsturing van het team. Daarvoor is het belangrijk om een zelfsturende werkomgeving te creëren. Er is dan ook sprake van een functie in de rol van facilitator die procesafspraken handhaaft en het proces goed laat verlopen.