Welke rechten heb je als plotseling de deurwaarder voor je huis staat?

Het zal je maar gebeuren: er staat een deurwaarder voor je huis. Dit betekent dat je bij een bedrijf een schuld hebt openstaan waarvoor je moet betalen. Misschien was je niet op de hoogte van het openstaande bedrag. Het kan ook zo zijn dat je bewust het bedrag niet hebt betaald. Het is hoe dan ook een vervelende situatie. Daarom is het goed om te weten wat jouw mogelijkheden zijn wanneer dit gebeurt.

Delen:

Wanneer krijg je te maken met een deurwaarder?

Voordat er een deurwaarder voor de deur staat, moet er heel wat gebeuren. Allereerst heb je een product of dienst ontvangen waarvoor je niet hebt betaald. Wellicht is de overschrijving niet goed gegaan en dacht je wel betaald te hebben. Aan de andere kant heb je misschien bewust niet betaald, omdat je niet tevreden bent, of omdat je van mening bent dat een betaling niet op zijn plek is.

In alle gevallen zal het bedrijf betaalherinneringen sturen om de betaling alsnog plaats te laten vinden. Vaak sturen bedrijven meerdere herinneringen. Uiteindelijk sturen zij de zaak door naar een incassobureau, die de situatie uit handen neemt.

Een incassobureau stuurt ook meerdere herinneringen. Dit kan via e-mail, post of telefoon. De kosten die een bedrijf maakt door een incassobureau in te schakelen worden op jou verhaald. Het is dus verstandig om een bedrag te betalen voordat het incassobureau in beeld komt. Voldoe je de betaling ook niet nadat een incassobureau contact heeft opgenomen, dan kan een bedrijf ervoor kiezen om een rechtsprocedure te starten en een deurwaarder in te schakelen.

De deurwaarder staat voor de deur

Allereerst zal een deurwaarder een dagvaarding afleveren. Dit is een uitnodiging om naar de rechtbank te komen. Ook krijg je vaak nog een brief met de kosten die je moet betalen. Is de rechtszaak geweest, dan komt de deurwaarder de uitspraak langsbrengen. De deurwaarder zorgt ervoor dat de uitslag wordt nageleefd. Blijkt hieruit dat je moet betalen, dan krijg je hiervoor de kans. Een deurwaarder kan beslag leggen op je eigendommen om een schuld te voldoen. Dit mag alleen met toestemming van de rechter.

Alle brieven of e-mails van gerechtsdeurwaarders staan in een online register. Hier kan je controleren of de brief of mail die hebt gekregen legitiem is. Ook mag je een deurwaarder altijd vragen om legitimatie. Tot slot gebruiken deurwaarders altijd een Nederlands bankrekeningnummer die verbonden is aan het kantoor waarvoor zij werken. Je mag dit kantoor altijd contacteren als je twijfelt over de echtheid van de deurwaarder.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven