Welkom in de onderwereld!

Delen:

Witwassen is een vorm van fraude, en wel een die een serieuze bedreiging vormt voor de economie en samenleving. Witwassen is een misdrijf en is strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Witwassen kan meerdere vormen aannemen, maar simpel gezegd komt het erop neer dat iemand op illegale wijze aan geld is gekomen (zwart geld), en probeert de herkomst van dat geld te verduisteren (zwart geld witwassen).

Underground banking is de term die veelal wordt gebruikt om witwaspraktijken te beschrijven. Het houdt in dat criminele opbrengsten worden verplaatst buiten de officiële kanalen om. Het geld is meestal afkomstig uit drugshandel of diefstal. Maar het kan ook dat iemand een klus heeft aangenomen als huurmoordenaar, of mensen smokkelt voor geld. Dit soort praktijken vinden plaats in de zogenoemde onderwereld; het wereldje van criminelen, waar dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.

Stel je voor, een drugsdealer heeft goed zaken gedaan en is nu in het bezit van €50.000 cash. Dat geld is afkomstig van een illegale handel, dus wil hij dat geld “rechtvaardigen”. Er zijn talloze manieren om dit te doen, zoals kleine beetjes op een rekening storten, of er spullen van kopen. Toch moet je als witwasser overal rekening mee houden. Bij grote bedragen wordt er geen cash geld geaccepteerd, en geldt een identificatieplicht. Hier zit je als crimineel niet op te wachten, en al helemaal niet op de registratie wanneer je iets aanschaft van boven de €15000. Er geldt namelijk een meldplicht bij ongebruikelijke transacties, deze geldt voor bijvoorbeeld casino’s, autohandelaren en makelaars. Het niet melden van een ongebruikelijke transactie (moet aan verschillende criteria voldoen), is strafbaar. Vanwege de controle op transacties blijkt het voor witwassers nog best lastig om van dat zwarte geld af te komen. Toch vinden ze vaak een manier om op creatieve wijze het geld weg te sluizen, bijvoorbeeld door een vennootschap te openen in Nederland en in het buitenland (een land waar weinig controle is) bedrijven op te richten en daar het geld naar overmaken. Dit bedrijf investeert het vervolgens weer in het andere buitenlandse bedrijf van diezelfde persoon. Vervolgens kan het ene bedrijf geld lenen van het andere bedrijf, om te investeren in onroerend goed bijvoorbeeld, hiermee komt het geld in de bovenwereld terecht en is het witgewassen. Door de constante beweging van het geld is het steeds moeilijker, tot onmogelijk om de herkomst ervan te achterhalen- het doel van de witwasser.

In deze blog heb ik op eenvoudige wijze uitgelegd wat witwassen is. Wat ik heb beschreven omvat nog lang niet alles van alle varianten, mogelijkheden en betrokken partijen. Het is een vrij complex onderwerp, waar je over kunt blijven schrijven. Mijn volgende blog zal hier dan ook weer mee te maken hebben, maar dan net een andere tak. Stay tuned!

Dit bericht is geschreven door Rechtspraak Reporter Davina.
Je kunt haar berichten vinden op deze pagina.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven