Ybo Buruma naar Hoge Raad

Delen:

Ybo Buruma is sinds 1995 hoogleraar Straf- en strafprocesrecht in Nijmegen en zal per september dit jaar toetreden tot de Hoge Raad. Buruma is gezaghebbend commentator van strafzaken in de media en was voorzitter van de commissie die gerechtelijke dwalingen onderzoekt. Na goedkeuring van zijn voordracht later deze maand door de Tweede Kamer, zal Buruma in september tot het hoogste rechtscollege toetreden.

De benoeming van Buruma past in de ingezette trend van de Hoge Raad om de deuren naar buiten verder open te zetten. Buruma: “Er is al sinds een aantal jaren in de Raad de lijn ingezet om rechters een duidelijker gezicht naar buiten te geven. Maar als raadsheer zal ikzelf toch minder vaak in de media optreden dan ik als hoogleraar kon doen.” Buruma vertrekt met ‘pijn in het hart’ uit Nijmegen. De jas van het hoogleraarschap zit hem als gegoten. “Het werk heeft mij al die jaren onverminderd veel plezier gegeven.”

Een belangrijke taak van de Hoge Raad is om de rechtseenheid in het land te bewaken. Maar los van die taak hoopt Buruma binnen het college nog meer aandacht te krijgen voor rechtszaken die in het verleden zijn misgegaan. Buruma doelt op rechterlijke dwalingen als de Puttense moordzaak of de zaak rond Lucia de Berk, die – naar later bleek – onschuldige mensen in de gevangenis brachten. “Zo nu en dan hoop ik binnen de Hoge Raad aandacht te geven aan rechtsbescherming bij zaken waar iets verkeerd is gegaan.” (bron: Radboud Universiteit Nijmegen)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven