Youtube programma zorgt voor rechtszaak Deliveroo

Delen:

Het is niet de eerste keer dat het programma #BOOS van Tim Hofman in aanraking komt met het recht. Eerder werd de presentator zelf het ziekenhuis in geslagen door beruchte Nijmweegse huisbaas Ton Hendriks. Ook een cameraman raakte hierbij gewond. Omroep BNN-VARA deed hierna aangifte van mishandeling. De huisbaas beweerde echter dat Tim Hofman hem eerst probeerde te slaan en wilde vervolgens een verbod afdwingen op het uitzenden van het programma. Dit omdat het inbreuk zou maken op zijn persoonlijke levenssfeer en die van zijn medewerkers. In het kort geding kreeg hij geen gelijk van de voorzieningsrechter en kan je het programma tot op heden terugkijken op het Youtube kanaal van #BOOS.

Deze keer staat #BOOS niet zelf in de rechtszaal, maar gaat het om een medewerker van het bedrijf Deliveroo. Deliveroo is een thuisbezorgd service vergelijkbaar met Foodora, Thuisbezorgd of UberEats. Deliveroo heeft vorig jaar al hun werknemers verplicht om hun arbeidscontract om te zetten naar een overeenkomst op basis van flexibiliteit, waarbij de fietsers geen recht meer zullen hebben op een verzekering. Hier zitten flink wat haken en ogen aan, waarbij de fietsers (voor het grootste gedeelte studenten) bijvoorbeeld zelf moeten zorgen voor opdrachtgevers en geen pensioen meer opbouwen. In ruil hiervoor hoeft Deliveroo de verzekeringen niet meer te betalen. Zij zullen hier per werknemer flink wat euro’s op vooruit gaan. Dit alles was oorzaak voor #BOOS om een bezoekje te brengen aan het bedrijf. Dit deden zij samen met een aantal werknemers van het bedrijf.

Ook de twintigjarige Sytze Fewerda is al enige tijd in dienst voor het bedrijf. Hij besloot om Deliveroo aan te klagen. Sytze wilde niet de overstap maken van loondienst naar ZZP-er. Als ZZP-er zijn alle risico’s voor de fietskoerier zelf. Door de aandacht van internetprogramma’s als #BOOS en overige media kreeg Sytze veel steun vanuit de politiek en is er een crowdfundactie van start gegaan om de juridische kosten te dekken. Dit leverde zo’n 7000 euro op.

Is Sytze nu inderdaad een werknemer zoals hij stelt, of een ZZP-er? De rechter zal maandag rechter zal maandag 23 juli aanstaande hier uitspraak over doen.

Dit bericht is geschreven door Juno Bruijnen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven