Zaak rond Operatie Alfa komt tot stilstand: verdachten weigeren te verschijnen

De hoofdverdachte in de drugszaak rondom Operatie Alfa heeft per direct besloten niet meer aanwezig te zijn ter zitting. Martien R. stelt dat hij niet serieus wordt genomen en dat de rechter vooringenomen naar zijn zaak kijkt. Dit brengt een tijdelijke stop teweeg voor een van de grootste drugszaken die Noord-Brabant ooit heeft gekend.

Delen:

beeld: Depositphotos

Martien R. staat momenteel samen met zeven familieleden terecht voor vermeende betrokkenheid bij een criminele organisatie en grootschalige wapen- en drugshandel. Tijdens de inmiddels befaamde Operatie Alfa zijn er op een drietal woonwagenkampjes in Oss en omstreken zware wapens, MDMA-pillen en chemicaliën aangetroffen. Volgens het OM zou Martien R. diverse grootschalige wapen- en drugstransporten georkestreerd hebben, waaronder het onderschepte transport van 1560 kg cocaïne in de haven van Antwerpen.

Weigeren om te verschijnen

De zaak rondom Operatie Alfa wordt door het OM gezien als een van de grootse drugszaken die Noord-Brabant ooit gekend heeft. De gemoederen liepen vandaag hoog op tijdens de zitting, met als gevolg het besluit van Martien R. om niet meer ter zitting te verschijnen. Samen met hem zijn er minimaal 8 andere verdachten die ook besloten hebben om weg te blijven. Vanaf het begin van de zitting was al duidelijk dat het een beladen dag zou worden. Martien R. begon met de woorden: “Ik weiger om aan dit circus deel te nemen.”

Zorgen over partijdigheid

De aanleiding voor het stilleggen van de strafzaak? Zorgen over de partijdigheid ten aanzien van de rechter. Verdachte en diens advocaat Jan-Hein Kuipers stellen dat de zaak van meet af aan al kansloos zou zijn. Het OM zou discutabele opsporingsmethodes hebben ingezet, zonder dat hier een concrete verdenking aan ten grondslag lag. In een poging om dit aan te kaarten had de verdediging diverse verzoeken ingediend die vervolgens stuk voor stuk werden afgewezen. Dit was de directe aanleiding voor Martien R. om weg te lopen tijdens het proces. In zijn eigen woorden: “De schijn van partijdigheid zweeft over deze rechtbank. Mijn gevoel is dat deze rechtbank de strafeis al in het hoofd heeft zitten.”

Onbegrijpelijk oordeel

De rechtbank stelt dat er al genoeg duidelijkheid bestaat rondom de opsporingsmethodes en dat de vorderingen niet van belang zijn. Iets wat ik niet kan volgen. Als het OM in dit geval niets te verbergen heeft, is er geen enkele reden om meer openheid van zaken te geven. De gedachte dat het OM in dit geval alles uit de kast probeert te halen om Martien R. te veroordelen en hierbij mogelijk over de grens gaat, is niet geheel ondenkbaar. In het verleden is Martien R. namelijk meerdere malen vrijgesproken wegens gebrekkig bewijsmateriaal. Mogelijk zouden ze er nu alles aan willen doen om hier verandering in te brengen.

De vraag is hoe zich dit verder zal ontwikkelen. De rechtbank heeft besloten om de zaak te onderbreken, nu zij van mening is dat de aanwezigheid van de verdachten van groot belang is voor het verdere verloop van de zitting. Een ding is zeker: Martien R. en zijn verdediging geven zich niet zomaar over aan de genade van het OM.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven