Zelf zonnepanelen monteren in 5 simpele stappen

Tegenwoordig hebben veel huizen zonnepanelen op het dak liggen. Vaak worden er bedrijven ingehuurd voor de montage, waardoor je veel geld betaalt en de terugverdientijd lang is. Daarom is het goed om te weten dat je eenvoudig zelf zonnepanelen kunt leggen met behulp van een zonnepanelen montagesysteem. Zo verkort je de terugverdientijd fors. Ben je benieuwd naar 5 dingen waar je goed op moet letten bij het monteren van jouw zonnepanelen, lees dan gauw verder!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

1. De windstreek

Wanneer je zelf de panelen gaat plaatsen, is het goed om te weten dat de windstreek een grote rol speelt bij het binnenhalen van energie. Wanneer je de zonnepanelen op het zuiden plaatst, vangen ze langer en meer zon. Kun je de panelen niet richting het zuiden plaatsen, kies dan voor het noorden. Dit levert namelijk ook energie op, maar dan is de terugverdientijd langer, doordat ze korter in de zon liggen.

2. Het type dak

De ideale hellingshoek voor de plaatsing van een zonnepaneel is 10 graden. Mocht dit niet kunnen omdat je een plat dak hebt, dan is het handig om te weten dat hier beugels voor verkocht worden. Daarnaast is het slim om bij de plaatsing de afstand tussen de panelen en de omvormer zo klein mogelijk te houden. Zo voorkom je energieverlies.

3. Systeem aansluitingen

Met het meegeleverde zonnepanelen montagemateriaal kun je de panelen eenvoudig aansluiten. Je moet wel een keuze maken tussen de twee installatiemogelijkheden:

Parallel: Elk paneel heeft een individuele kabel die direct naar de omvormer gaat.

Het voordeel aan deze techniek is dat de panelen afzonderlijk stroom doorvoeren. Dus wanneer er schaduw over het systeem valt, heeft dit niet direct effect op alle panelen.

Geschakeld: De zonnepanelen worden aan elkaar gekoppeld en gaan gebundeld naar de omvormer.

Het kopen van één grote omvormer is vaak goedkoper en werkt even goed, mits er geen schaduw over het systeem hangt. Dat maakt de terugverdientijd langer.

4. Extra meterkast groepen

Wanneer het systeem een hogere wattpiek heeft dan 600 watt, is het slim om een extra groep aan te brengen in de meterkast. Zo weet je zeker dat er geen stroom verloren gaat en dat de aansluiting veilig is. Mocht het systeem minder dan 600 watt opleveren, dan kan het direct op de stoppenkast worden aangesloten.

5. Veilig op het dak

Wanneer je de zonnepanelen zelf op het dak gaat monteren, is het heel belangrijk dat je denkt aan je eigen veiligheid. Maak daarom altijd de afweging of het wel slim is om zelf op het dak te gaan staan als je hier geen ervaring mee hebt. Vooral bij schuine daken is het gevaar groter, doordat de panelen schuin geplaatst moeten worden en je geen goede houvast hebt.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top