Zes suggesties voor verbetering van de toegang tot het recht

Delen:

24 vooraanstaande personen in en om de juridische sector komen met een zestal suggesties om de toegang tot het recht te verbeteren voor mensen met lagere inkomen. De opstellers zijn onder meer rechters, universiteitsbestuurders, partners van advocatenkantoren en directeuren van juridische organisaties.

Aanleiding voor het manifest is onder meer de instelling van de commissie Wolfsen die in september zal komen met voorstellen voor een verduurzaming van de gefinancierde rechtsbijstand. De opstellers willen voorkomen dat de discussie hierover weer uitdraait op bezuinigingen die leiden tot vermindering van de rechtstatelijke waarborgen. In plaats daarvan wordt gepleit om gebruik te maken van innovatie in geschilbeslechting. Gepleit wordt voor prikkels om oplossingen te stimuleren in plaats van om te onderhandelen en te procederen via het toernooimodel: “Een right to challenge moet nieuwe toetreders met innovatieve procedures een kans geven.” De opstellers besteden in het manifets ook aandacht aan de moraliteit van de juridische dienstverlening, over grotere transparantie van de markt en over het stellen van aansprekende doelen.

Bekijk hier de zes suggesties.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven