Zorg ervoor dat je werknemers niet te overspannen raken op de werkvloer

Het is van groot belang dat je werknemers niet te overspannen raken. Tegenwoordig is overspanning een van de grootste redenen waardoor werknemers in een burn-out terecht komen. Ontspanning is niet meer weg te denken in een modern bedrijf. Het aanbieden van spelletjes, sport of overige ontspanningsoefening is van groot belang.

Delen:

Herken signalen van een overspannen werknemer

Wanneer je op tijd de signalen herkent die wijzen op overspanning van een werknemer, kunt u op tijd met oplossingen komen en langdurig verzuim vermijden. Ook is het belangrijk dat de balans werk privé ook fijn is. Bepaalde zaken kunnen zorgen voor klachten, die kunnen resulteren in overspanning.

Let daarom goed op signalen zoals:

  • Emotioneel prikkelbaar
  • Fysieke klachten (zoals nek-, rug- of schouderpijn)
  • Veel piekeren en concentratieproblemen
  • Verandering in gedrag (minder efficiënt werken en fouten maken)

Deze klachten kunnen allemaal signalen zijn voor overspannen of burnout. 

Hoe overspanning voorkomen op de werkvloer?

Het is van groot belang om te zorgen dat je werknemers niet overspannen raken. Hieronder geven we een aantal tips om overspanning onder je werknemers te voorkomen.

1. Zorg voor genoeg ontspanning

Stress en overspanning is de meest voorkomende beroepsziekte. Met maar liefst meer dan een miljoen Nederlanders die jaarlijks het risico lopen op een werkgerelateerde psychische ziekte.

Ontspanning is cruciaal om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast zorgt genoeg ontspanning ook voor meer betrokkenheid, motivatie en gezondheid.

Voordelen van genoeg ontspanning zijn onder andere:

  • Meer motivatie
  • Betere werksfeer
  • Fysieke en mentale gezondheid
  • Trekt personeel aan
  • Verlaagt ziekteverzuim
  • Verhoogt productiviteit

2. Creëer een niet te hoge werkdruk

Een hoge werkdruk is een van de oorzaken die leidt tot overspanning. Daarnaast heeft een hoge werkdruk nog meer nadelen. Het zorgt namelijk ook voor ontevredenheid, onaantrekkelijkheid van het werk en een slechte werksfeer. Zorg daarom dat je werknemers haalbare doelen kunnen opstellen, waardoor ze zichzelf niet opstapelen met een enorme werkdruk.

3. Zorg voor een goede werksfeer

Een fijne werksfeer is bevorderend voor talloze zaken. Naast dat het de productiviteit, motivatie en aantrekkelijkheid van het werk verhoogd, zorgt het ook voor minder overspanning. Werknemers motiveren en helpen elkaar wanneer dat nodig is. Op deze manier zul je stukken minder last hebben van werkverzuim.

4. Creëer genoeg structuur

Door een fijne en duidelijke structuur te creëren voor je werknemers, wordt de werksituatie veel fijner. Je werknemers weten hierdoor precies waar ze aan toe zijn. Een goede verhouding tussen werk en ontspanning is hier een goed voorbeeld van.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven