Zorgen over toenemende Nederlandse wapenhandel

Delen:

(foto: Pexels-Somchai Kongkamsri)

De maatregelen die door de politie zijn ingesteld om de illegale wapenhandel af te remmen blijken geen vruchten af te werpen. Vorig jaar zijn er bijna zeventig schietincidenten meer geregistreerd dan een jaar eerder. De politie maakt zich zorgen over de toename en vraagt om zwaardere straffen.

De Nederlandse onderwereld wordt met het jaar schimmiger. Daar waar vroeger een liquidatie zorgvuldig werd beraamd en uitgevoerd, vinden de afrekeningen tegenwoordig plaats met illegale Kalasjnikovs en scherfgranaten van militaire graad. Volgens de nieuwste cijfers zijn er dit jaar bijna zeventig schietincidenten meer geregistreerd dan een jaar eerder. Bij de in totaal 646 schietincidenten kwamen er 31 te overlijden door het buitensporig wapengeweld. Ook is het aantal incidenten met explosieven toegenomen van 43 naar 61. Met name handgranaten en pijpbommen blijken populairder te worden. De explosieven worden niet meer alleen als ‘dreigmiddel’ ingezet; criminelen gebruiken ze steeds vaker om van concurrentie af te komen.

Maatregelen hebben nagenoeg geen effect

De afgelopen jaren heeft de politie de strijd tegen de illegale wapenhandel in ons land geïntensiveerd. Dit nieuwe beleid blijkt nagenoeg geen effect te hebben. In het jaarlijkse rapport over de Nederlandse wapenhandel constateren de autoriteiten dat het nog altijd relatief eenvoudig is om een wapen te kopen. Dit wordt voornamelijk vereenvoudigd door anonieme platformen als Telegram. “Nederland is een belangrijk doorvoerland en speelt een belangrijke rol bij internationale wapenhandel”, aldus de politie en het OM. Ook in eigen land worden de wapens met regelmaat gebruikt. Zo bleek dat er binnen de drugshandel met regelmaat wapens en handgranaten als ‘extraatje’ bij een partij drugs worden gegeven. Eén type maatregel blijkt overigens wel zin te hebben: de zogeheten inzamelacties. Tijdens deze acties kunnen personen illegale wapens inleveren zonder dat dit leidt tot strafvervolging.  Vorig jaar werden er tijdens een dergelijke actie in Rotterdam 262 wapens en ruim 600 kilo aan munitie ingezameld.

Roep om zwaardere straffen wordt groter

Om de wapenhandel een halt toe te roepen doen de autoriteiten een beroep op de overheid. Door de wetgeving aan te scherpen zou het mogelijk zijn om de vraag af te laten nemen. Op deze manier zou er worden gepoogd om vooral de kleinere drugscriminelen te bereiken. Alleen is het maar de vraag of dit ook daadwerkelijk zin heeft. De liquidaties worden namelijk door de grote jongens gepland. De kans is vrij klein dat zij zich druk zullen maken over een iets hogere straf voor het bezit van een illegaal wapen. Aan de hand van het laatste Marengo-proces kunnen we immers concluderen dat opdrachtgevers en uitvoerders van liquidaties vaak een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Eén ding is zeker: er moet iets gedaan worden aan de illegale wapenhandel in ons land. Gebeurt dit niet dan kan iedere ‘wannabe Tony Montana’ binnenkort zijn eigen wapenarsenaal bij elkaar sprokkelen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven