Mr. van de week: Lieneke de Klerk

Delen:

Lieneke de Klerk

Mr. van de week is Lieneke de Klerk, strafrechter bij de rechtbank Oost-Brabant. Op de Facebook-pagina van de Rechtspraak gaat ze in op de vraag of ouderen milder bestraft moeten worden dan andere daders. De Klerk houdt bij de strafmaat wel rekening met de leeftijd, maar ouderen per definitie milder straffen vindt ze onjuist.

We begrijpen het nog niet helemaal. Op de Facebook-pagina van de Rechtpraak zegt u: “Dan stel ik mij zo’n oudere voor tussen al die knullen van 25 met hun gierende hormonen en kies ik voor de maximale taakstraf in plaats van gevangenisstraf.” Maar u zegt ook: “Ouderen per definitie milder straffen, vind ik niet juist.” Dat lijkt tegenstrijdig.

Bij de strafoplegging houd ik met allerlei omstandigheden rekening, en de leeftijd kan daar één van zijn, net als het hebben van een vaste baan of het voor de zoveelste keer voor de rechter moeten komen.

We hebben jeugdstrafrecht. Moet er ook seniorenstrafrecht komen?

Vind ik niet. Jeugdstrafrecht houdt rekening met het nog in ontwikkeling zijnde brein en benadrukt de opvoedkundige kant. Iets dergelijks geldt niet voor senioren. Je kunt niet zeggen dat alle mensen  boven de zeventig dementerend zijn. Bij sommigen zal dat wel het geval zijn en anderen zijn op hun negentigste nog helemaal bij de les.

U ziet steeds meer 60-plussers voor u verschijnen. Voor wat soort misdrijven zoal?

Ik heb nu al een aantal keren oudere verdachten met een blanco strafblad voor me gehad, die geweld gebruikten tegen hun partner. Daarnaast zie ik doorgewinterde drugscriminelen, die bijvoorbeeld blijven handelen in drugs.

Hoogleraar Peter van der Laan breekt een lans voor het aanpassen van de straffen. ‘Iemand van 82 die 12 jaar celstraf krijgt, krijgt in feite levenslang.’ Mee eens?

Ik zou bij langere gevangenisstraffen eerder denken aan een toetsingscommissie zoals nu overwogen wordt bij levenslang gestraften. Dan kan bijvoorbeeld elk jaar gekeken worden of langer vastzitten nog zinvol is.

U bent strafrechter in Brabant. Officier van justitie Greetje Bos (arrondissementsparket Breda) baarde onlangs opzien met de stelling dat strafprocessen tegen drugscriminelen ‘een logistieke nachtmerrie’ zijn geworden. Is dat ook uw indruk?

Ik ken genoeg grotere drugszaken die zonder teveel obstakels zijn afgerond.

Als u het voor het zeggen had dan?

Dan wil ik dat een ieder tussen de oren heeft dat het voor een rechtvaardige samenleving noodzakelijk is dat een rechter het laatste woord heeft over de interpretatie van de wet, niet de wetgevende of uitvoerende macht.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Een beslissing in een familiezaak waar ik lang over heb geaarzeld en waarvan ik later hoorde dat die voor betrokkene nog beter heeft uitgepakt dan ik gehoopt had.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Het boek van Aharon Barak, The Judge in a Democracy. Hij hamert erop dat elke rechter moet waken voor inperkingen van de rule of law: zonder rechters geen recht.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Ik verzamel sieraden van met name Nederlandse hedendaagse kunstenaars.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Wiki Juridica. Verrassend veelzijdig.

Welk boek las u het laatst?

Judas van Astrid Holleeder. Fascinerend.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Een boeddhistische monnik. Eindelijk zen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven