10 best gelezen berichten van mr-online

Delen:

top-tienTraditiegetrouw presenteert Mr. de tien best gelezen online berichten van het afgelopen jaar. De populairste berichten van 2013 gaan over onder meer: de flink dalende omzet van de topadvocatuur, dreigende kaalslag in deurwaardersland, hevige kritiek op het idee van een managing partner om ook niet-juristen tot de advocatuur toe te laten, grote opschudding over de extra bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand en oorlog bij de rechtenfaculteit van de Universiteit Utrecht.

Omzet topadvocatuur blijft flink dalen
Bijna 60 procent van de top 50-kantoren haalde in 2012 gemiddeld 10,5% minder omzet dan in 2008. Boekel De Nerée spant de kroon met een omzetverlies van 22%. Andere grote verliezers zijn CMS (-20%), Holla (-16%), Nysingh (-14%) en VMW Taxand (-14%). Maar er zijn ook groeiers. Zo wisten DLA Piper en Boels Zanders ieder een omzettoename van maar liefst 32% te bereiken.
Lees verder

‘Hoge Raad te coulant voor de staat’
De Hoge Raad is te coulant als het gaat om onrechtmatig optreden van de overheid. En daarmee verzuimt onze hoogste rechterlijke instantie een van zijn belangrijkste taken: het beschermen van de burgerrechten tegen inbreuken door de staat. Dat is een van de standpunten van raadsheer Annelies Rӧttgering (Gerechtshof Amsterdam) die eind mei vorig jaar haar proefschrift ‘Cassatie in strafzaken. Een rechtsbeschermend perspectief’ aan de Universiteit van Tilburg verdedigde.
Lees verder

Advocatuur moet voorbehouden blijven aan echte juristen
Het is een slecht idee om iedereen – ongeacht vooropleiding – via een toelatingstest tot de Beroepsopleiding Advocaten toe te laten. Managing partner Martijn Snoep van De Brauw Blackstone Westbroek pleitte hiervoor. Zijn uitlatingen leidden tot verontwaardigde reacties. ‘Een zinloze exercitie’ en ‘niet doordacht’ waren enkele van de gehoorde geluiden.
Lees verder

Kaalslag dreigt in deurwaardersland
Een groot aantal deurwaarderskantoren dreigt ten onder te gaan. Het gaat hierbij om kantoren die werken op basis van de zogenoemde derdenparticipatie, bijvoorbeeld van rechtsbijstandverzekeraars. Er bestaat namelijk een reële kans dat de minister van Veiligheid en Justitie deze inmiddels wijdverspreide praktijk binnen deurwaardersland zal verbieden.
Lees verder

Top 50: crisis geen vat op advocatuur
De crisis leek begin 2012 nog weinig vat te hebben op de grote advocatenkantoren in ons land. Het aantal advocaten bij de top 50 is in 2012 zo goed als constant gebleven. Op 1 januari 2013 werkten er 4510 advocaten bij deze kantoren. Het jaar daarvoor waren dat er 4496. Dat komt neer op een stijging van 0,3%. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat Mr. uitvoert onder de 50 grootste advocatenkantoren in Nederland.
Lees verder

Verandervermogen advocatuur erg beperkt door partnerstructuur
Advocatenkantoren worden gedwongen hun businessmodellen kritisch tegen het licht te houden als gevolg van de snel veranderende markt. Veel kantoren stuiten daarbij op problemen zoals een trage en taaie besluitvorming als gevolg van de partnerstructuur en een onderontwikkeld verandervermogen. Dit terwijl de ernst en de snelheid van de ontwikkelingen het noodzakelijk maken om daar als organisatie op voorbereid te zijn en snel en effectief te reageren op kansen in de markt.
Lees verder

Grote opschudding over extra bezuinigingen rechtsbijstand
Nadat begin maart 2013 bekend werd dat staatssecretaris Teeven nog eens extra op de gefinancierde rechtsbijstand wil bezuinigen, ontstond er direct grote onrust. De juridische wereld is mordicus tegen de voornemens.
Lees verder

Websites van advocatenkantoren zijn onder de maat
De websites van advocatenkantoren hebben een gedateerd design, zijn niet functioneel ingericht en dragen niet bij aan de marketing en dienstverlening. Daardoor lopen de kantoren klanten mis. Dat blijkt uit een onderzoek van internetbureau Go2People Websites naar de websites van 60 advocatenkantoren in Amsterdam. Slechts acht sites scoren een voldoende, ruim 85% zit onder de maat.
Lees verder

DAS vaart nieuwe koers
DAS slaat een nieuwe weg in. De dienstverlener die vooral bekend staat als rechtsbijstandsverzekeraar, probeert dat beeld grondig te veranderen. “We zijn namelijk allang niet meer alleen ‘die rechtsbijstandverzekeraar’”, aldus algemeen directeur Eric Pouw.
Lees verder

Oorlog bij de rechtenfaculteit Universiteit Utrecht
Nora van Oostrom (ten tijde van het verschijnen van dit bericht nog hoogleraar notarieel recht, inmiddels niet meer, red.) moet vertrekken. Volgens de universiteit omdat haar leerstoel wordt opgeheven door een reorganisatie. Maar uit de woorden van Van Oostrom is op te maken dat er sprake is van een persoonlijke afrekening en wordt zij weggebonjourd vanwege een vete tussen haar en verantwoordelijk bestuurder prof. mr. Ige Dekker. Dekker noemt deze aantijging in een reactie ‘complete onzin’.
Lees verder

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven