‘154 miljoen voor sociale advocatuur’

Het kabinet trekt volgend jaar een bedrag van 154 miljoen uit voor de sociale advocatuur, zo hebben bronnen aan RTL Nieuws gemeld. Ook gaat er 400 miljoen extra naar de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Delen:

Depositphotos_1671974_s-2019-eurobiljetten-632cd1ad
foto: Depositphotos

Na volgend jaar zal er volgens RTL Nieuws ook jaarlijks een flink bedrag worden uitgetrokken voor de gefinancierde rechtsbijstand. Het kabinet zal dit officieel bekendmaken op Prinsjesdag.

Motie

Met het bedrag van 154 miljoen voor volgend jaar wordt uitvoering gegeven aan een motie van SP en Denk die begin juni door de Tweede Kamer werd aangenomen. Al eerder riepen verschillende partijen het kabinet op om structureel ‘voldoende middelen’ vrij te maken voor de sociale advocatuur, ‘in de geest van het advies van de Commissie-Van der Meer’.

Fors onder druk

De Nederlandse Orde van Advocaten en de specialisatieverenigingen vragen al langer dringend om investeringen in het stelsel. Sociaal advocaten en daarmee de rechtsbescherming van on- en minvermogende rechtzoekenden staan al jaren fors onder druk, aldus de Orde. Zaken zijn ingewikkelder geworden en advocaten zijn structureel meer uren kwijt dan worden vergoed. Hierdoor stoppen steeds meer sociaal advocaten met hun praktijk, waardoor het voor rechtzoekenden steeds moeilijker wordt een geschikte advocaat te vinden.

Georganiseerde criminaliteit

Volgens de bronnen van RTL Nieuws trekt het kabinet volgend jaar ook 400 miljoen euro extra uit voor bestrijding van de georganiseerde criminaliteit. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer wilde hier meer geld voor na de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven