4 tips: vind je perfecte student-stage

Tegen het einde van de studie komt voor veel rechtenstudenten de mogelijkheid naar voren om een stage te lopen in (bijvoorbeeld) de advocatuur. In dit blog geef ik je vier praktische tips voor het vinden van jouw perfecte stage!

Delen:

Tip 1. Bekijk goed welke kantoren de sectie van jouw voorkeur hebben

Niet alle kantoren hebben een sectie voor elk rechtsgebied. In het geval dat je geïnteresseerd bent in een heel specifiek rechtsgebied, zal er waarschijnlijk een aantal kantoren direct afvallen. Dit maakt het dus extra belangrijk dat je voordat je gaat solliciteren bekijkt of het kantoor dat je aanspreekt de mogelijkheid biedt om stage te lopen op de sectie waar je voorkeur naar uitgaat. Dit is namelijk niet altijd mogelijk. Vaak is hierover informatie te vinden op de website van het kantoor in kwestie, maar je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met een recruiter of iemand anders van de HR-afdeling.

Tip 2. Keuzestress? Kijk naar een kantoorbrede stage

Sommige studenten hebben vooral interesse in één specifiek rechtsgebied. Andere studenten weten eigenlijk niet zo goed wat ze willen en dat is ook heel begrijpelijk! Daarom bieden sommige kantoren een kantoorbrede stage aan. Bij zo’n kantoorbrede stage loop je stage bij meerdere secties tegelijk, waardoor je goed kunt bekijken welke secties je aanspreken. Bij weer andere kantoren is het soms mogelijk om halverwege je stage van sectie te wisselen. Je kunt tijdens zo’n stage twee secties met elkaar vergelijken. Informeer dus altijd naar de mogelijkheden!

Tip 3. Bedenk of de stage praktisch mogelijk is

Hoewel thuiswerken tegenwoordig helemaal niet meer uitzonderlijk is, is het voor een student-stage aan te raden om zoveel mogelijk tijd op kantoor door te brengen. Alleen dan krijg je immers het beste beeld van het kantoor in kwestie en de werkzaamheden van de medewerkers van dat kantoor. Stel, je studeert in Groningen en je wilt graag stage gaan lopen in Maastricht, dan moet je je (waarschijnlijk) afvragen of het mogelijk is om voor de duur van de stage wat dichter bij je stageplek te gaan wonen. Sommige kantoren bieden (tijdelijke) woonruimte aan voor studenten die ver moeten reizen. Het is goed om dit van tevoren uit te zoeken.

Tip 4. Zoek een kantoor dat bij jou past

Dit is een afgezaagde tip, maar wellicht de belangrijkste tip uit dit blogje. Het is goed eens een bezoek te brengen aan een kantoor dat je leuk lijkt voordat je gaat solliciteren. Dit kan bijvoorbeeld via een kantoorbezoek, aangeboden door een studievereniging. Het is soms ook mogelijk om (bijvoorbeeld via de recruiter of de HR-afdeling) een afspraak te maken voor een gesprek met een medewerker op het kantoor. Ook dan is het goed mogelijk om de sfeer te proeven! Dit zal je allereerst helpen om een keuze te maken tussen de verschillende kantoren. Daarnaast is het fijn als je tijdens het eventuele sollicitatiegesprek goed kunt aangeven waarom je juist bij dit kantoor stage wilt gaan lopen.

Lukt het je nog niet om een leuke stage te vinden? Spreek dan eens met medestudenten die wel al stage hebben gelopen en vraag hoe zij het hebben aangepakt. Mij rest enkel nog je veel succes te wensen bij het vinden van een leuke stage!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven