5 tips voor het verdedigen van je scriptie

Eerder deze maand heb ik twee masterscripties met succes mogen verdedigen: eentje voor mijn studie Nederlands recht en eentje voor mijn studie Bedrijfskunde. Na deze twee (heel verschillende) ervaringen is het de hoogste tijd voor mij om vijf tips te delen voor het verdedigen van je scriptie.

Delen:

beeld: Depositphotos

Tip 1. Ken je scriptie van voor tot achter en terug

Tijdens de verdediging kun je vragen krijgen over de inhoud van je scriptie. Het is dus handig als je in de dagen voor je verdediging je scriptie nog een (paar) keer doorleest, zodat je weer even goed weet wat je ook alweer hebt geschreven. Voor de zekerheid had ik beide keren mijn scriptie ook geprint meegenomen, zodat ik altijd nog even kon kijken. Bij de ene verdediging werden echt vragen gesteld over de specifieke inhoud van mijn scriptie, terwijl het de andere keer meer ging om de bredere context van mijn onderzoek. 

Tip 2. Ken de examinatoren

In mijn geval stelden telkens twee docenten vragen over mijn scriptie. Ter voorbereiding op dit vraaggesprek heb ik van tevoren bekeken waar deze docenten recentelijk over gepubliceerd hebben. Indien relevant voor het onderwerp van mijn scriptie heb ik die publicaties nog eens gelezen. Je kent dan hun vakgebied en recent werk. De kans is aanwezig dat ze over een van deze onderwerpen een vraag stellen.

Tip 3. Kijk of er nog nieuwe recente jurisprudentie of literatuur over je onderwerp is

Misschien heb je best een tijdje gedaan over het schrijven van je scriptie en is er sinds dat je literatuuronderzoek hebt gedaan, nog nieuwe literatuur over je onderwerp verschenen. Dit kan je helpen bij het voorbereiden van je verdediging. Ook kan recente literatuur je helpen om je scriptie in een bredere context te plaatsen. Bij mijn verdedigingen was beide keren de maatschappelijke relevantie een belangrijk punt. 

Tip 4. Denk rustig na voordat je antwoord geeft

Zelf heb ik bij een mondeling examen vaak de neiging om niet eerst even rustig na te denken voordat ik antwoord ga geven. Je mag gewoon rustig nadenken voordat je antwoord geeft! Vaak kun je dan met een beter gestructureerd antwoord komen. Met een goed gestructureerd en rustig antwoord wek je sneller de indruk boven de stof te staan. 

Tip 5. Neem iets te drinken mee

Deze laatste tip is erg praktisch, maar ik vond het fijn om wat te drinken mee te nemen. Je moet behoorlijk veel praten bij zo’n verdediging. Ook is het prettig om even een slokje drinken te kunnen nemen als je even rustig moet nadenken over een vraag. 

Ga je binnenkort je scriptie verdedigen? Heel veel succes! 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven