5x filmaanraders voor rechtenstudenten

De zomervakantie is in aantocht en dus is het tijd voor ontspanning. Na mijn blog met aanraders voor juridische podcasts, series, boeken en zelfs tijdschriftartikelen, is het nu tijd voor films! Ik deel vandaag mijn vijf must sees.

Delen:

beeld: Depositphotos

Het collegejaar is bijna ten einde en hopelijk heb ik volgende week mijn bachelor op zak. Aangezien ik het nog wat prematuur vind om nu al terug te blikken op afgelopen collegejaar (voordat ik de uitslag binnen heb), deel ik vandaag dus mijn filmaanraders om ultiem te ontspannen! De films hebben allemaal een criminologisch of strafrechtelijk thema.

FILMTIP 1. The Judge (2014)

Deze film draait niet alleen om het wel en wee van een rechter, zoals de titel misschien doet vermoeden. Integendeel! Het is een ontroerend familiedrama, waarbij een voormalige rechter wordt verdacht van moord. Het hoofdpersonage is een gerenommeerd advocaat en gaat zijn vader verdedigen. In de aanloop naar de rechtszaak en bij de voorbereiding van het pleidooi van de zoon, ontvouwt zich een intiem portret van een verstoorde vader-zoonrelatie met de vraag op de achtergrond of de vader nou wel of niet schuldig is.

FILMTIP 2. Der Fall Collini (2019)

Deze film laat zich het best omschrijven als een rechtbankdrama met een onverwacht plot en na afloop gegarandeerd voer voor discussie! Het gaat over een jonge strafrechtadvocaat die een ogenschijnlijk eenvoudige zaak moet verdedigen met een zwijgende verdachte. Naarmate de film echter vordert, ontvouwt zich langzaamaan een drama tot ongekende hoogte.

FILMTIP 3. The End of Fear (2018)

Deze film gaat over het kunstwerk ‘Who’s Afraid of Red, Yellow, and Blue III’. In 1986 werd het door een bezoeker van het Stedelijk Museum in Amsterdam met een mes vernield. Dit was een van de grootste schandalen in de moderne kunst. Tegelijkertijd speelt op de achtergrond de vraag wat kunst eigenlijk is.

FILMTIP 4. Off Mineur (1996)

Deze film gaat over een stel dat elkaar niet uit kan staan, maar tegelijkertijd ook niet zonder elkaar kan. De film begint gelijk vrij heftig wanneer de man in een vlaag van razernij en opwelling zijn vrouw door verstikking om het leven brengt. Vervolgens draait de film om hun relatie in de aanloop naar dit tragische incident. Het is een zeer intiem en tragisch portret met een noodlot dat boven hun hoofd hangt en waarvan jij als kijker hier maar al te goed van bewust bent.

FILMTIP 5. Shawshank Redemption (1994)

Deze film prijkt als jaren bovenaan de lijstjes van beste films ooit gemaakt en dat kan ik begrijpen. De film gaat over een tot levenslangs veroordeelde gevangene die volhoudt onschuldig te zijn. In de gevangenis komt hij een medegevangene tegen die alles van het gevangeniswezen weet.

Dit waren mijn aanraders! Veel kijkplezier en geniet van alles wat nu weer mag.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven