Juridisch nieuws

Aanklager: ‘Gekleurde Nederlanders zwaarder gestraft’

Foto Geert Snoeijer

Volgens officier van justitie Roy Nanhkoesing straffen rechters gekleurde verdachten zwaarder dan blanken die voor ongeveer dezelfde feiten terechtstaan. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant.

“Ik heb duizenden verdachten vervolgd, tientallen rechters gehad, dus ik vind dat ik wel recht van spreken heb,” verklaart Roy Nanhkoesing, die zelf een kind is van Surinaams-Hindoestaanse ouders. “Ik heb veel vonnissen voorbij zien komen waarbij ik dacht: dit is raar. Ik kan geen schatting geven van hoe vaak het gebeurde, maar als je erop let, is het geen incident meer.”

Hij vertelt over een mishandelingszaak waarbij een blanke Nederlander iemand ‘bijna het licht uit de ogen had geslagen’ en ervan afkwam met een taakstraf. “Bij zo’n feit hoort een celstraf van een paar weken, ook al ben je een netjes ogende Hollander met een goede baan en blanco strafblad,” meent Nanhkoesing. “Een week later had ik de zaak van Turkse hennepkweker. Hij kreeg wel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, een zwaardere straf dan de richtlijn voorschrijft. Dat verschil kan ik anders niet verklaren.”

Op de vraag of rechters ogen racistisch zijn antwoordt de aanklager: “Nee, het niveau van Nederlandse rechters is uitzonderlijk hoog. Maar het gaat om herkenning: als je jezelf niet herkent in de persoon die tegenover je zit, werkt dat door.” Nanhkoesing is als officier belast met het ontnemen van drugswinsten van Brabantse criminelen.

In hetzelfde artikel pleit topman Herman Bolhaar van het college van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie (OM) voor meer gekleurde officieren. Gebeurt dat niet, dan dreigt een kenniskloof tussen het OM en de samenleving, stelt Bolhaar. “De samenleving wordt steeds complexer. Als we haar willen begrijpen, moeten we een monocultuur voorkomen,” betoogt hij. “Anders wordt het heel lastig om problemen met bijvoorbeeld criminele jongeren van de top-6, radicalisering en racisme te doorgronden.”

Om bicultureel talent aan te trekken, heeft het OM in januari een convenant gesloten met de stichting Ongekende Talenten. Het OM seint de stichting zo vroeg mogelijk in als er juridische startersfuncties beschikbaar komen, waarna de stichting op zoek gaat naar geschikte kandidaten. Van de sollicitaties naar zestig nieuwe traineeships waren er 26 procent afkomstig van mensen met een biculturele achtergrond.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand