Advies NOvA: laat meest verdienende advocaten het meest bijdragen aan toezicht

De algemene raad van de NOvA stelt in een advies voor om de jaarlijkse bijdrage van advocaten te differentiëren, zodat minder draagkrachtige advocaten minder hoeven bijdragen aan de kosten van het toezicht. En − anders dan eerst − mogen nu ook niet-advocaten deel uitmaken van het bestuur van de Landelijk Toezichthouder Advocatuur.

Delen:

Depositphotos_306049462_S toezicht vergrootglas
beeld: Depositphotos

Al lange tijd wordt in de advocatuur gediscussieerd over het toezicht. Uiteindelijk ging de algemene raad begin december in grote lijnen akkoord met de plannen van minister Weerwind (Rechtsbescherming) voor een nieuw stelsel van toezicht op de advocatuur. Centraal hierin staat de invoering van een Landelijke Toezichthouder Advocatuur (LTA).

Visie

In een brief aan de minister geeft de algemene raad nu zijn visie op de herziening van het toezicht. De algemene raad heeft hiervoor gesprekken gevoerd met verschillende groepen in de advocatuur waaronder de dekens, sociaal advocaten, grote kantoren, het college van toezicht en de raad van advies. Ook is Tom Barkhuysen, hoogleraar bestuursrecht aan de Universiteit Leiden en advocaat bij Stibbe, om advies gevraagd.

Consensus

Landelijk deken Robert Crince le Roy schrijft namens de algemene raad dat er binnen de advocatuur consensus bestaat over de noodzaak van versterking van het toezicht en over de komst van een landelijke toezichtautoriteit. De LTA moet worden ondergebracht bij de NOvA, zodat gegarandeerd wordt dat de toezichthouder onafhankelijk van de Staat blijft.

Blik-van-buiten

Aanvankelijk wilde de algemene raad dat het LTA-bestuur uitsluitend uit advocaten zou bestaan, maar om een ‘blik-van-buiten’ naar binnen te halen mag een minderheid van het drie- of vijfkoppig LTA-bestuur niet-advocaat zijn. Hiermee wordt tevens gehoor gegeven aan “een bredere maatschappelijke wens” om ook niet-advocaten te betrekken bij het toezicht op de advocatuur.

Kosten

Over de kosten van het nieuwe toezichtmodel bleken nogal wat zorgen te bestaan onder advocaten, zo bleek uit de gesprekken die de algemene raad voerde. Deze worden − net zoals nu het geval is − door de advocatuur zelf gedragen. De verwachting is dat de kosten voor het toezicht hoger zullen uitvallen dan het huidige lokale toezicht en dat ze verder zullen stijgen door uitbreiding van huidige wetgeving en toekomstige wetgeving.
Daarom vindt de algemene raad het wenselijk dat er ruimte komt voor differentiatie van de hoofdelijke omslag. Nu is de jaarlijkse bijdrage voor alle advocaten in beginsel even hoog, maar wat betreft de algemene raad moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven