Advocaat-generaal geïrriteerd over cassatieschriftuur dat ‘wijdlopig’ is

Wie gaat nou over de schreef? Een strafrechtadvocaat die een ‘wijdlopig’ stuk indient in een cassatiezaak, of de advocaat-generaal die daar kritische opmerkingen bij maakt? Op Twitter krijgt de advocaat de meeste steun.

Delen:

Foto: Depositphotos

Het is advocaat-generaal Alex Hartveld, verbonden aan het parket van de Hoge Raad, die in een conclusie scherpe kritiek uit op het cassatieschriftuur van strafrechtadvocaat Desiree de Jonge, werkzaam bij Cleerdin & Hamer. In de liquidatiezaak diende zij, aldus de AG, een ‘wijdlopig’ stuk in. Het schriftuur telde 127 pagina’s, wat de AG ‘excessief’, noemt. Verder heeft hij ernstige twijfels over aanpak van deze advocaat, vindt de opzet weinig gestructureerd, is zij niet stellig genoeg en citeert de AG in zijn conclusie een ‘samenvattende’ zin van de advocaat van maar liefst 350 woorden.

De AG leert de advocaat een lesje: in de literatuur zijn voldoende inhoudelijke eisen te vinden waaraan een goed cassatiemiddel moet voldoen – en wat hier is gepresenteerd vindt hij ‘onder de maat’. De advocaat voegt alle klachten samen in één cassatiemiddel en ‘dit levert wat mij betreft geen duidelijke klacht op over de schending van een bepaalde rechtsregel’. “In cassatie moet stellig en duidelijk tot uitdrukking worden gebracht over welke beslissing van de rechter wordt geklaagd en op dat punt schiet de schriftuur tekort.” Graag zou de AG het eerste middel buiten beschouwing te laten. “Niettemin zal ik […] proberen toch de klachten te behandelen, voor zover ik uit de schriftuur de kennelijke strekking ervan kan destilleren.”

Alles uit de kast

Voor dit soort zaken lijkt Twitter te zijn uitgevonden. “Ik vraag me af of de AG helemaal scherp heeft dat hij nu zeer publiekelijk een – volgens mij als uitstekend bekend staande – advocate kapittelt voor een stuk dat het publiek niet te lezen krijgt omdat schrifturen niet worden gepubliceerd”, schrijft strafrechtadvocaat Tamara Buruma, verbonden aan Prakken d’Oliveira.

Rob Baumgardt (strafcassatiespecialist bij Baumgardt Strafcassatie Advocatuur) meldt dat “het mij juist goed lijkt dat een advocaat in een zaak van levenslang alles uit de kast probeert te halen. Een advocaat beschikt anders dan een AG ook niet over een wetenschappelijk bureau.”

Vermoedelijk pro deo

Hij krijgt bijval van Bart Swier (Vink, Veldman & Swier Advocaten). “Gelet op het enorme procesdossier (30.000 pagina’s geloof ik), de breed gevoerde verweren én het zeer zwaarwegende belang (levenslang!) kan ik me voorstellen dat ook de cassatiemiddelen omvangrijk zijn. Daar zal veel werk inzitten op vermoedelijk pro deo basis.” Dat vinden ze ook bij Luns Van der Velden Advocaten: “Men zou kritisch moeten zijn op advocaten die hun vak niet verstaan, deze opmerking [van de AG, red.] is onnodig grievend.”

Lees hier de conclusie van AG Harteveld. Het telt bijna 45.000 woorden, in boekvorm is dat zo’n 150 pagina’s.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven