Gestart
Onlangs vond de ‘soft launch’ van Schoutens website met het online-adres stopmijnstalker.nl plaats. De advocaat is de site gestart om mensen te helpen die worden gestalkt nog voordat zij aangifte van stalking hebben gedaan bij de politie. Dit laat hij in een bericht op ‘X’ weten. Dat gaat zowel om het delen van kennis, als om het hen in contact brengen met gespecialiseerde advocaten.
Advies
Initiatiefnemer Schouten roept collega-advocaten op om mee te helpen aan het advies geven aan slachtoffers van stalking (vooral vrouwen) via de site. Hij zoekt per arrondissement in ieder geval één advocaat waarmee slachtoffers in contact kunnen worden gebracht. In Amsterdam heeft zich al een kandidaat aangemeld. Het gaat om advocaten die slachtoffers mogen bijstaan op toevoeging van de Raad van de Rechtsbijstand. Naast de nodige kennis, is ook reactiesnelheid een kwaliteitseis.
Doorgeven
Schouten heeft de afgelopen twaalfenhalf jaar tientallen verdachten en slachtoffers van stalking bijgestaan als advocaat. Die ervaring wil hij doorgeven aan alle slachtoffers van stalking, laat hij zijn volgers weten. Hij heeft de website ontwikkeld, los van zijn advocatenpraktijk Schouten Legal. Hij heeft de ambitie om de website uit te laten groeien tot een mondiaal kenniscentrum voor slachtoffers van stalking, met als volgende stap het aanbieden van de dienst in België.
Schuld
Op zijn website meldt de advocaat dat hulp in stalkingszaken vaak op zich laat wachten, omdat de politie niet altijd even adequaat kan reageren, en omdat deze zaken complex zijn voor justitie. Slachtoffers ervaren vaak secundaire victimisatie, alsof het hun schuld is dat ze gestalkt worden. Stalkers weten hoe ze de politie, justitie en de omgeving kunnen manipuleren.
Systeem
Schouten bevestigde bij WNL op NPO Radio1 dat het niet om een commercieel initiatief gaat, maar dat hij zijn kennis wil delen en een systeem wil laten ontstaan aan de hand waarvan kan worden beoordeeld wanneer het moment is gekomen om naar de politie te stappen met een aangifte.
Op de website is bijvoorbeeld de dreigings- en risico-inventarisatie terug te vinden die de politie zelf gebruikt om stalkingszaken te beoordelen. Door deze in te vullen, kan een inschatting worden gemaakt over hoe succesrijk de aangifte zal zijn. Ook kan op de site een logboek worden ingevoerd – via een inlog – waarop de gebeurtenissen tijdens een stalking kunnen worden bijgehouden. Zo’n feitenrelaas is belangrijk voor de politie bij een aangifte.