Advocaten boycotten Marengo-zittingen

Delen:

Foto: Depositphotos

Terwijl de Rechtspraak blijft benadrukken dat er ook veel goed gaat, klagen strafrechtadvocaten steen en been over rechten van verdachten die worden geschonden in deze coronatijd. Uit protest tegen de door de Amsterdamse rechtbank getroffen coronarestricties, weigeren vijf advocaten zelfs om volgende week naar zittingen te komen in de Marengo-zaak.

Vijf advocaten van Ficq & Partners weigeren 18 en 19 mei naar de zitting te komen in de omvangrijke Marengo-zaak, waarin zij een aantal van de zeventien verdachten bijstaan. Dit uit protest tegen de door de Amsterdamse rechtbank getroffen coronarestricties, waardoor volgens de advocaten van een eerlijk proces geen sprake is.

De op 18 september 2019 doodgeschoten strafrechtadvocaat en rechter-plaatsvervanger Derk Wiersum stond in deze zaak de kroongetuige bij. In de strafzaak over deze dodelijke aanslag, ‘Pulheim’, vindt woensdag 13 mei een pro-formazitting plaats.

Geen eerlijk proces

De Marengo-zaak die op 18 en 19 mei wordt hervat dient bij de rechtbank Amsterdam en voor een deel ook bij de rechtbank Midden-Nederland, waar het volgens de raadslieden wèl goed geregeld is en verdachten die dat willen bijvoorbeeld gewoon naar de rechtbank worden vervoerd. De door de Amsterdamse rechtbank getroffen coronamaatregelen maken dat de zittingen de toets van een eerlijk proces niet kunnen doorstaan, aldus de vijf advocaten in hun brief aan de rechtbank waarin zij hun weigering te komen toelichten. Zo past de geboden mogelijkheid aan cliënten om ‘aanwezig’ te zijn via kortdurende videoverbinding volgens hen niet bij een grote zaak als Marengo. Los van de storingen die kunnen optreden en de relatief korte tijd die geboden wordt is bovendien vertrouwelijk overleg met cliënten tijdens de zitting niet mogelijk. Ook kunnen hun cliënten door de videoverbinding geen zaken van medeverdachten bijwonen. “Tot hier en niet verder”, stellen ze, “het wordt tijd dat ondanks de coronabeperkingen de verdedigingsrechten serieus worden genomen”.

Op 13 mei bleek dat de verdachten toch fysiek aanwezig mogen zijn bij de volgende week geplande zittingen, zo liet de Amsterdamse rechtbank weten.

Grote verschillen

De vijf advocaten zijn niet de enigen die problemen signaleren. Ook collega’s onder wie Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, stellen in de media de coronabeperkingen aan de kaak die politiebureaus, gevangenissen en rechtbanken aan raadslieden opleggen, waardoor zij hun cliënten niet goed kunnen bijstaan. Geklaagd wordt onder meer over slecht werkende videoverbindingen, penitentiaire inrichtingen die weigeren mee te werken en de afwezigheid van plexiglas tussen raadslieden en hun cliënten. Daarbij wordt regelmatig gewezen op de grote verschillen in werkwijze van de verschillende rechtbanken. 

Rechtsbescherming

Sinds maandag 11 mei zijn de gerechtsgebouwen coronaproof gemaakt en de maatregelen versoepeld, zodat partijen wel weer in meer zaken fysiek aanwezig kunnen zijn. Maar niet alle advocaten zijn er gerust op dat het daarmee direct goed komt met de rechtsbescherming.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven